„O Poveste Foarte Simplă” la Teatrul muzical-dramatic „Olga Kobyleanska” din Cernăuți (FOTO)

1540285413_teatru6

Ca și întotdeauna când pe scena Teatrului muzical-dramatic „Olga Kobyleanska” din Cernăuți urcă actori din România, sala este plină. Români din toate colțurile regiunii vin pentru a se bucura de arta frumosului în limba lor maternă. Luni pe principala scenă teatrală din nordul Bucovinei au jucat actorii Teatrului „Regina Maria” din Oradea, care, aflându-se pentru prima dată aici, le-au adus confraților lor „O poveste foarte simplă” de scriitoarea bielorusă Maria Lado în regia Elvirei Râmbu. Această prezentare a avut loc în cadrul celei de a XIII-cea ediții a Festivalului de comedie „Aplauzele de aur ale Bucovinei”, care se desfășoară anual la Cernăuți.

O paranteză pe care țin să o fac, e că director al Trupei teatrale „Regina Maria” este Andrian Locovei, originar din satul Iordănești, raionul Hliboca. Absolvind nouă clase ale Școlii nr.1 din localitatea de baștină și Liceul „M.Eminescu” din Carapciu (clasele 10-11), în sală au fost prezente colectivele pedagogice ale acestor instituții, primăria, consăteni ai săi, dar în primul rând părinții, Toader și Raveca, multe alte rude apropiate.

Calea lui Andrian Locovei spre scena cernăuțeană a fost destul de anevoiasă și de lungă durată. În ultimii zece ani în repetate rânduri mi-a mărturisit că dorește nespus de multă să joace acasă, pentru ai săi. Dar de fiecare dată, când se planifica un turneu spre Țara de Sus, apăreau probleme „mai importante” pentru conducerea Teatrului. Și iată că după două decenii de actorie profesionistă pe scena din Oradea, Andrian devine director al trupei și în sfârșit ajunge împreună cu colegii săi la Cernăuți.

„O poveste foarte simplă” nu este chiar atât de simplă. Este o comedie, dar absolut filozofică. „Profesionalismul și expresivitatea actorilor ne-au făcut să trăim cele întâmplate alături de ei, de parcă ne aflam și noi în scenă”, — spunea profesoara de română a lui Andrian Locovei de la școala din Iordănești Marina Șapcă, în cadrul „Discuțiilor pe canapea”, care tradițional au loc după finalul spectacolului la acest Festival de comedie.

La Cernăuți actorii au parte și de un mare cunoscător al trecutului bucovinean, cercetătorul Dragoș Olaru, care, în cadrul turului de oraș, le-a povestit oaspeților despre glorioasele vremuri ale Tetrului Național din Cernăuți din perioada interbelică, iar jurnalistul Nicolae Toma, le-a amintit tuturor că fondarea Teatrului cernăuțean a pornit din Iași, acum mai bine de 80 de ani și s-a numit inițial „Vasile Alecsandri”.

În cadrul acelorași discuții și-au exprimat gândurile și membrii juriului profesionist, dar și al juriului de alternativă. Fiecare are dreptul la părerea proprie, în fond, prima evoluare a orădenilor în nordul Bucovinei s-a bucurat de mare succes. Vă așteptăm mereu cu mare drag!

Iubitorilor de teatru românesc le amintim că duminică, 28 octombrie, la Cernăuți va juca Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani.

Nicolae Șapcă.1540285486_tetru4 1540285475_tetru5 1540285471_teatru 1540285460_tetru3 1540285407_teatru2

Добавить комментарий