O sărbătoare a sufletului pentru reprezentanții a trei comunități de la Kiev (foto)

DSC_5714

Cu prilejul sărbătoririi tradiției „Mărțișorului/„Baba Marta“, pe 12 martie 2019, cu efortul comun a trei misiuni diplomatice la Kiev — ambasadele Republicii Moldova,  României și Bulgariei – a fost organizată o acțiune festivă, cu un buchet de cântece și dansuri populare autentice, care au încălzit sufletul celor prezenți în incinta Academiei Naționale de Muzică ”Piotr Ceaikovski”.

Evenimentul, ca inițiativă a unui început frumos de primăvară, s-a desfășurat sub auspiciile Ministerului Culturii al Ucrainei, în parteneriat cu proiectul OUTLOOK și a întrunit  peste 400 de invitați, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat la Kiev și ai autorităților ucrainene, membri ai diasporilor și ai comunităţii oamenilor de afaceri.

În cadrul concertului au evoluat Ansamblul etnofolcloric „Ștefan Vodă” de la Căpriana (Republica Moldova), Ansamblul folcloric ”Mara” al Centrului Cultural Sighetu Marmației (România), Ansamblul folcloric «Balkan» și interpreta Anastasia Stebelețka (Bulgaria), Ansamblul academic «Sonecico», conducători artistici Tatiana și Mihail Guzun, artiști ai poporului din Ucraina.

Colectivele artistice prin repertoriul lor ales, creat din folclor autentic, au fascinat publicul, care prin aplauze furtunoase a apreciat unicitatea și expresivitatea concertului de gală.

În această seară festivă oaspeții s-au bucurat mult și de Mărțișorii (Martenițele), precum și de panglicele alb-roșii, cu care își decorau hainele și încheieturile mâinilor, care în țările noastre în mod tradițional simbolizează sosirea primăverii, și care de-a lungul secolelor semnifică de asemenea un frumos mesaj al speranței și renașterii.

Anturajul, decorul incintei din astă seară, costumele naționale, alte atribute, pline de semnificații profunde, inclusiv evaluarea artiștilor, toate împreună explicau elocvent tradițiile Mărțișorului și particularitățile festivităților din Republica Moldova, România și Bulgaria în primele zile de martie.

Sărbătorirea primăverii în capitala Ucrainei a constituit un moment simbolic, menit să demonstreze eforturile comune de promovare a valorilor spirituale, potențialului cultural, obiceiurilor și folclorului celor trei țări vecine, care păstrează din veac în veac tradiția minunată a Mărțișorului.

De la Kiev pentru „Libertatea Cuvântului” Elena Garcușa și Adrian Capalb (foto)

DSC_5820 DSC_5802 DSC_5811 DSC_5798 DSC_5796 DSC_5792 DSC_5781 DSC_5770 DSC_5760 DSC_5757 DSC_5758 DSC_5753 DSC_5755 DSC_5751 DSC_5748 DSC_5705 DSC_5723 DSC_5714 DSC_5707 DSC_5670

Добавить комментарий