O seară de neuitat, sau revedere după 40 de ani

Screenshot_3

…Parcă și astăzi văd primul ghiozdan,

Și mai devreme mămica mă scoală.

E prima zi și e primul meu an,

Și mă așteaptă toți anii de școală…

Astfel sună cuvintele unui frumos vers despre anii de școală. Neuitații ani de școală. Anume ei acei 10 sau 8 pentru unii petrecuți pe băncile școlii satului natal, Pătrăuții de Jos, ne-au adunat la finele lunii octombrie pe acei elevi, care cu 50 de ani în urmă pășeam pentru prima dată pragul școlii. Era un septembrie frumos al anului 1967. Și iată că, toamnă după toamnă, au trecut de atunci 50 de ani, iar de la absolvirea școlii – alți 40 de ani.

Deoarece în luna octombrie sărbătorim și ziua Profesorului am reușit să-i aducem acasă pe mai mulți absolvenți ai promoției a 4-a a Şcolii medii din Pătrăuții de Jos. Au venit cei din satul natal, satele vecine, din alte raioane ale regiunii, din alte regiuni ale țării și chiar din alte țări. Așa e soarta omului. Cu 40 de ani în urmă nici nu visam că soarta ne va lega pe unii de baștină, pe alții îi va duce la sute și mii de kilometri. Dar am revenit și, într-o seară, deși cam răcoroasă, dar atât de caldă și dragă pentru noi, ne-am revăzut din nou. Pentru câteva ore ne-am simțit din nou copii așa ca atunci, demult, în draga noastră copilărie.

Alături de noi au împărtășit bucuria revederii și reîntâlnirii cu copilăria, cu frumoasele amintiri din anii de școală și câțiva din bunii, neuitații noștri dascăli. Au fost alături de noi în acea seară prima noastră învățătoare, doamna Ecaterina Bogdaniuc, prima noastră dirigintă, doamna Ecaterina Neborac, diriginta clasei a 10-a A, doamna Viorica Șvabiuc, fostele profesoare de limba rusă Viorica Pițu și Polina Bahnean. N-a putut fi prezent dirigintele clasei a 10-a B, domnul Eugen Robu, din motive obiective (locuiește acum în alt raion), dar a transmis un mesaj de mulțumire pentru invitație și de felicitare pentru noi toți.

Un moment de reculegere am păstrat în memoria acelor profesori, dar și colegi ce nu mai sunt printre noi. Fie-le țărâna ușoară și amintirea veșnică.

Am ascultat cu drag amintirile și mulțumirile profesorilor de ieri, azi aflați cu toții la odihna binemeritată. Le-am mulțumit și ne-am bucurat că au fost alături de noi în această seară cu adevărat a amintirilor.

Au vorbit și câțiva colegi, amintindu-și crâmpeie din anii de școală. Am închinat câte un pahar de vin rubiniu, am gustat bucate pregătite cu multă măiestrie culinară de stăpâna localului „Prestij” din Pătrăuții de Jos, doamna Maria Gavrilovici, ajutată de fiica Mariana și soțul Ilie, care s-au stăruit să ne simțim bine pe parcursul întâlnirii.

Seara a trecut, ne-am întors la casele noastre și la grijile cotidiene, dar amintirea acestei revederi va dăinui peste ani. Să dea Bunul Dumnezeu să ne mai putem revedea și să-i avem alături și pe bunii noștri dascăli.

Eleonora SCHIPOR,

profesoară, fostă absolventă a promoției a

4-a a Şcolii medii din

Pătrăuții de Jos

Lasă un răspuns