Obiceiuri de Paști. Vopsirea și încondeierea ouălor

truda,_migala_si_pasiune_in_inconeierea_oualor

Vopsirea sau încondeierea ouălor, înnoirea hainelor şi oferirea de cadouri aduse de Iepuraş sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Paşti.

Pregătirea pentru Sfintele Paşti înseamnă mai întâi curăţenia şi bucatele care se fac în casă. De curăţenia de Paşti orice gospodină trebuie să se achite în timp util şi să aibă casa lună pentru primirea musafirilor pe parcursul a trei zile de sărbătoare.

Bucatele de Paşti care nu lipsesc de pe masa de sărbătoare sunt ouăle roşii, drobul de miel, pasca şi cozonacul.

Ouăle se vopsesc în Joia Mare, considerându-se un păcat mare orice lucru făcut în casă vineri, când la biserică are loc Prohodul. Ele pot fi vopsite în culoarea roşie, sau în orice alte culori după cum doresc membrii familiei. Ele se ciocnesc la masă împreună cu membrii familiei.

Pentru vopsit se aleg ouă proaspete de găină şi raţă prin scufundarea lor în apă (ouăle proaspete cad la fund, cele vechi se ridică la suprafaţă) şi se pregă­ tesc uneltele de ornamentat. Cele mai vechi “condeie” au fost lumâ­ narea — cu al cărui capăt încins la foc se desenau pe ou anumite semne — şi pana de gâscă. Oamenii topesc ceara de albine în care se adaugă puţin cărbune pisat, încondeiază ouăle cu motivele dorite şi le pun apoi în vopsea pentru colorare.

În prezent se folosesc metode noi de decorare, mai mult sau mai puţin legate de încondeierea cu ceară: ouă pictate, decorate în relief, încondeiate cu frunze de plante, împodobite cu mărgele.

Добавить комментарий