Observatori OSCE în vizită la „Libertatea Cuvântului”

DSC_1403

Luni, redacția noastră a fost vizitată de doi observatori din partea Misiunii speciale de monitorizare a OSCE în Ucraina – Gunther Guggenberger și Alen Raslic. Vom menționa că din corpul de observatori neînarmați ai OSCE, după cum a menționat Gunther Guggenberger, fac parte 700 de observatori repar­tizați pe întregul teritoriu al Ucrainei, și nu numai în Donbas, inclusiv 41 din România.
Dar marea lor majoritate (580) se află în Estul Ucrainei. Observatorii Misiunii speciale de monitorizare reprezintă 45 de țări ale lumii. Oaspeții din partea OSCE ai redacției noastre au specificat că adună informații și fac dări de seamă referitor la situațiile de securitate și uma­nita­ră, la necesitățile oamenilor, facilitează acordarea de ajutor din partea altor organizații. Iar cel mai important în misiunea lor este stabilirea dialogului și încetarea focului în Donbas.
În legătură cu situația din Es­tul Ucrainei, Gunther Gug­gen­berger a subliniat că acțiunile militare trebuie să fie încetate de către părțile implicate în conflict. Observatorii OSCE nu desfă­șo­a­ră cercetări, ci raportează despre faptele înregistrate, nu acordă ajutor umanitar, ci contribuie la ajungerea lui la des­tinație.
În a doua parte a dialogului de la Centrul de presă al „Libe­rtății Cuvântului”, repre­zentanții OSCE s-au interesat de istoria publicației noastre indep­en­dente, despre sursele ei de finanțare. S-au interesat în mod deosebit despre relațiile noastre cu auto­ritățile locale, dacă există cazuri de „cenzură” sau cazuri de „presiune asupra presei”. Pat­ro­nul ziarului, dl Mihai Grosu, a răspuns că ziarul este finanțat de el însuși și este independent, fiindcă nu depinde de autorități sau de anumite forțe politice. El exprimă pluralitatea de opinii și pune la dispoziția cititorilor săi diverse informații. Firește, ziarul servește și apără interesele co­mun­ității românești din regiune. În legătură cu aceasta, ob­servatorii de la OSCE s-au interesat de situația românilor din regiune, despre respectarea dre­p­tu­rilor lor. S-a subliniat că în Bucovina se menține toleranța față de alte etnii, care s-a evi­den­țiat aici în decursul vea­cu­rilor. De asemenea, oas­pe­ții s-au interesat despre perspectivele unui ziar de expresie româ­neas­că în Uc­raina.
Vasile Carlașciuc

Добавить комментарий