Ocrotitorul patrimoniului spiritual al Olgăi Kobyleanska în decurs de patru decenii

16 01 2020 ВОЗНЮК

În prima zi a anului curent poetul bucovinean și directorul Muzeului literar-memorial „O. Kobyleanska” din Cernăuți, Volodymyr Vozniuk, a rotunjit șapte decenii de viață.  Omagierea autorului textului șlagărului „Ecoul pașilor tăi”, pus pe note de legendarul compozitor Volodymyr Ivasiuk, a avut loc la 15 ianuarie în incinta Palatului orășenesc de cultură.

Crescut și educat într-o familie de preot, Volodymyr Vozniuk a venit din satul său natal Kiselița, raionul Putila, în 1967 să învețe la Facultatea de Filologie a Universității cernăuțene, pe care a absolvit-o în 1972. Din acel an și până în prezent Volodymyt Vozniuk îndeplinește funcția de director al Muzeului „Olga Kobyleanska” din Cernăuți. În această calitate a semnat câteva studii științifice despre renumita scriitoare bucovineană. La Universitate Volodymyr Vozniuk a citit și un curs special despre viața ți creația Olgăi Kobyleanska. A fost consultant la turnarea filmului „Valsul melancolic” (după creația Olgăi Kobyleanska), ba chiar s-a filmat în el în rolul de preot.

Volodymyr Vozniuk este bine cunoscut în rândurile oamenilor de litere ucraineni din România. Unul dintre bunii lui prieteni a fost poetul Mykola Kosriuk. Iar la București a avut posibilitatea să comunice cu marcanta cercetătoare a relațiilor literare ucraineano-române, Margareta Laslo-Kuțiuk.

Poetul Volodymyr Vozniuk a semnat zece plachete de versuri. În limba română a apărut volumul „Petroasa” în traducerea Elenei Marița.

La seara de creație a lui Volodymyr Vozniuk, alături de confrații săi de condei ucraineni, a participat și poetul român Mircea Lutic. În opinia destinsului nostru poet și traducător, Volodymyr Vozniuk este un poet și un bucovinean adevărat, un om de omenie, calități foarte importante pentru un artist al cuvântului.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

 

 

 

Добавить комментарий