Ocupanţii n-au putut rezista focului artileriei ucrainene şi au părăsit Insula Şerpilor

1 07 2022 F 1

Pe 30 iunie, armata rusă a părăsit oficial Insula Șerpilor de pe coasta Odesei. Comandantul suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnyi, a comunicat că ocupanții nu au putut rezista „focului artileriei ucrainene”. În același timp, Ministerul Apărării al Federației Ruse a numit retragerea militarilor săi de pe Insula Şerpilor „un gest de bunăvoință”.

În dimineața zilei de 30 iunie, Comandamentul Operațional „Sud” a raportat că Armata Ucraineană a nimicit încă un complex rusesc antiaerian „Panţir – S1”. După aceea, în mass-media au început să apară comunicări din diverse surse că ocupanții părăsesc insula. Rusia a ocupat Insula Șerpilor la 24 februarie 2022, în prima zi a războiului la scară largă împotriva Ucrainei. După aceea, armata rusă a instalat acolo sisteme de apărare aeriană și lansatoare de rachete. În plus, acolo erau staționate trupe. Consilierul șefului Ministerului Afacerilor Interne, Vadym Denysenko, a declarat că retragerea ocupanților înseamnă pierderea de către ei a unui avantaj semnificativ în Marea Neagră. Asta înseamnă că armata rusă nu mai are tunuri antiaeriene și acum nu se pot apropia cu navele. „După ce am distrus crucișătorul „Moskva”, rușii au intenţionat să transforme insula într-un fel de „stâncă-portavion” pe care să pună rachete antiaeriene și să poată controla toată această parte a Mării Negre. Faptul că i-am scos de acolo și faptul că în ultimele zile mass-media rusă a răspândit diverse falsuri, înseamnă că aceasta este o victorie mare a Forțelor Armate ale Ucrainei”, a subliniat el.

Valeri Zalujnyi a remarcat că ocupanții, „incapabili să reziste la focul artileriei, rachetelor și loviturilor aeriene ale noastre”, au părăsit Insula Şerpilor. „Mulțumesc apărătorilor Odesei, care au luat măsuri maxime pentru eliberarea unei părți importante din punct de vedere strategic a teritoriului nostru. Suntem recunoscători proiectanților și producătorilor obuzierului autopropulsat ucrainean „Bogdana”, care a jucat un rol important în eliberarea insulei. Mulțumim partenerilor străini pentru mijloacele de distrugere puse la dispoziție”, a remarcat comandantul suprem.

Ministerul rus a spus că garnizoana rusă a fost retrasă de pe Insula Şerpilor „ca un gest de bunăvoință”. Departamentul a mai declarat că în acest fel par să demonstreze neamestecul în organizarea coridoarelor umanitare pentru exportul de produse agricole de pe teritoriul Ucrainei. „Astăzi, ca un gest de bunăvoință, armata rusă și-a încheiat misiunea pe Insula Şerpilor și a retras garnizoana staționată acolo”, afirmă partea rusă.

Șeful Oficiului Președintelui, Andrii Yermak, a numit toate aceste declarații „un fals complet”. „În Rusia se vorbește despre presupusa retragere a trupelor de pe Insula Şerpilor și o prezintă ca un „gest de bunăvoință”. Ei spun că Rusia nu obstrucționează coridoarele umanitare pentru exportul de cereale ucrainene. Dar toate acestea sunt un fals complet”, a subliniat Yermak. El a opinat că rușii vor continua să bombardeze depozitele cu cereale ucrainene, comunică Audiovizualul public ucrainean.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

 

Добавить комментарий