Oficial SUA: Problema maghiară nu ar trebui să blocheze relațiile NATO cu Ucraina

sua

În cadrul lucrărilor Forumului de Securitate Open Ukraine organizat la Kiev, reprezentantul permanent al Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison,  a declarat  că Ungaria nu trebuie să abordeze realțiile cu Ucraina  la nivelul Alianței, scrie Evropeiska pravda. Diplomatul american  a recunoscut că din cauza principiului consensului în procesul decizional din interiorul NATO,   criza  în relațiile dintre Ungaria și Ucraina a afectat agenda relațiilor Kievului cu Alianța.

”Deciziile prin consens sunt foarte  dificile«, a explicat ea.

Kay Bailey Hutchison a spus  că depune eforturi pentru a soluționa această  criză.

«Încercăm să facem totul pentru ca maghiarii și ucrainenii să se așeze la masa negocierilor pentru a cădea de acord asupra aricolului lingvistic din Legea Învățământului. Ne opunem cu fermitate ca  problema relațiilor bilaterale să stabilească ordinea de zi a NATO, «a explicat ea.

Reamintim că Ungaria a promis să blocheze toate inițiativele Ucrainei de integrare în UE și NATO din cauza Legii Învățământului. Ministrul de externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a promis să blocheze participarea președintelui Poroșenko la summit-ul NATO de la Bruxelles din iulie 2018. De asemenea, el a afirmat că Ungaria nu va susține reuniunea miniștrilor apărării din UE și Ucraina, programată pentru luna aprilie, precum și blocarea organizării Comisiei NATO-Ucraina la cel mai înalt nivel în iulie, în care președintele Petro Poroșenko ar trebui să ia parte, dacă Ucraina nu îndeplinește cerințele Budapestei.

Добавить комментарий