Oficial ucrainean: Trei puncte de trecere a frontierei ucraineano-române din regiunea Cernăuți vor fi reconstruite și modernizate în 2020

2-4.w800-752x440

Șeful Serviciului Vamal de Stat din Ucraina, Maxim Nefiodov, a prezentat Proiectul de dezvoltare a infrastructurii punctelor de trecere a frontierei. Proiectul respectiv a fost elaborat  după vizita de lucru în octombrie a primului ministru al Ucrainei  în regiunea Cernăuți, Oleksii Gonciaruk, potrivit site-ului web al Cabinetului de Ministri, scrie Libertatea Cuvântului.   În special, în 2020 este prevăzută repararea capitală a 16 puncte de trecere a frontierei, dintre care trei sunt situate la frontiera ucraineano – română din regiunea Cernăuți. Este vorba de punctele de control Porubne, Diachivți și Crasnoilsc.

„În regiunea Cernăuți funcționează doar un punct de trecere – Porubne. Din această cauză apar cozi și probleme logistice. Cel mai trist lucru este că Crasnoilsc și Diachivți au început să fie reconstruite pe fondurile de cooperare transfrontalieră. Lucrările sunt efectuate în proporție de 80%”, a spus Maxim Nefiodov.

De menționat că în 2018  Uniunea Europeană a sistat finanțarea reconstrucției și modernizării punctelor de trecere a frontierei cu Ucraina. Proiectul se referea la 6 puncte de trecere a frontierei ucrainene cu România, Polonia, Ungaria și Slovacia. Printre acestea se numărau și Punctele de trecere „Diachivți-Racovăț” și „Crasna-Vicovu de Sus” din regiunea Cernăuți. Decizia de a opri programul de finanțare a fost luată din cauza numeroaselor întârzieri ale contractorilor în efectuarea lucrărilor. În plus, UE a rămas nemulțumită de depășirea costurilor privind executarea lucrărilor de construcție. Serviciul Fiscal de Stat din Ucraina se justifica că întârzierile au avut loc din cauza schimbărilor de personal și procedura tergiversată de organizare a licitațiilor contractuale. Proiectul de modernizare a celor șase puncte de trecere a frontierei ucrainene la granițele estice ale UE a fost lansat în vederea integrării economiei ucrainene cu cea a țărilor vecine. Un alt obiectiv important era de a reduce timpul petrecut în vamă și a perfecționa procedurile vamale. Conform calendarului, Punctele de trecere a frontierei „Crasna” și „Diachivți”, la graniță cu România, urmau să fie date în exploatare la sfârșitul lui 2016. Partea română a finalizat la timp  lucrările şi la Racovăţ, şi la Vicovu de Sus.

Reamintim că Punctele vamale de la Diachivți şi Crasna au fost închise temporar pentru modernizare în 2010, în vederea aducerii la standardele Schengen. La acea vreme autorităţile ucrainene anunţau că aceste lucrări se vor finaliza în cel mult 50 de zile. Pentru renovarea Punctelor de trecere a frontierei „Diachivţi-Racovăţ” şi „Crasna-Vicovu de Sus” Uniunea Europeană a alocat 5,5 milioane de euro. Redeschiderea punctelor de trecere a frontierei cu România ar normaliza traficul rutier de la Punctul de trecere „Porubne-Siret”, unde oamenii sunt nevoiţi să stea ore în şir în cozi kilometrice. Ucraina are cu Uniunea Europeană o frontieră comună de aproximativ 1.400 km. Pe acest segment funcționează 17 puncte auto de trecere și unul pentru pietoni. Conform standardelor UE, un punct de trecere a frontierei ar trebui să fie localizat la fiecare 25-30 km de graniță. Cu toate acestea, realitatea este departe de standardele europene. În medie, un punct de trecere a frontierei există la 82 km de graniță.

 

 

Добавить комментарий