Oficial ucrainean: Ucraina nu intenționează să asimileze minoritatea românească (VIDEO)

bodnar

Într-un interviu acordat pentru postului de  radio „Europa Liberă”, Vasyl Bodnar, viceminstrul Afacerilor Externe a declarat că Ucraina ”nu vede disponibilitatea Budapestei pentru un dialog constructiv”. Bodnar a exclus ideea autonomiei maghiarilor din Transcarpatia.

”În repetate rânduri am reiterat  poziția principială a Ucrainei.  În Transcarpatia  nu va exista autonomie și nici nu merită abordată această această întrebare” a spus oficialul ucrainean.

În același timp, Vasyl Bodnar a lăudat poziția României pentru disponibilitatea găsirii unui compromis.

”Este vorba de satisfacerea nevoilor naționale-culturale. Există școli care vor continua să existe în viitor, există organizații, societăți, există  chiar și un deputat maghiar în Parlamentul ucrainean. Ministrul Educației din România a fost unul dintre primii care a vizitat omologul ucrainean, pentru a discuta detalii, pentru a simți starea de spirit a părții ucrainene, ce intenționăm să facem. Până la urmă au fost așteptate concluziile Comisiei de la Veneția. Bineînțeles, poziția părții române  are ca scop protejarea  minorității românești, dar ei  înțeleg nevoia de a găsi un compromis. În acest caz, un compromis  a fost găsit. Pe lângă  acordul de cooperare în domeniul educației, va fi semnat un protocol corespunzător. În mare parte acesta a fost elaborat. Există câteva puncte care urmează să fie  discutate, deoarece pozițiile părților trebuie să fie convenite, inclusiv cu implicarea altor departamente. Există un dialog în această direcție.  În nici un caz Ucraina nu intenționează să asimileze comunitatea românească. Dimpotrivă, această diversitate etnică  există…”, a spus Vasyl Bodnar.

Lasă un răspuns