OLEG CIORNYI: „VISEZ CA BUCOVINENII SĂ SE TRATEZE ÎN BUCOVINA”

22 01 2021 LC CIORNYI 2

„Libertatea Cuvântului”: interviul nostru

Chirurgul-oncolog Oleg CIORNYI a fost numit director al Departamentului Ocrotirea Sănătăţii  din cadrul Administraţiei Regionale de Stat Cernăuţi în luna martie anul trecut, exact în momentul când în ţinutul nostru a fost înregistrat primul caz de îmbolnăvire de coronavirus. De fapt, a fost şi prima testare a acestei boli infecţioase puţin cunoscute în Ucraina. Noul director al Departamentului a înţeles că a fost dat semnalul de luptă, ceea ce însemna reorganizarea din mers a întregului sistem de ocrotire a sănătăţii, mobilizarea personalului medical în vederea reacţionării eficiente la provocările cauzate de această boală necunoscută, foarte periculoasă.

Evenimentele din martie anul trecut i-au scos pe medicii bucovineni pe linia întâi a luptei împotriva infecţiei de coronavirus. Luni la rând regiunea  Cernăuţi a fost „lider” în Ucraina în privinţa numărului mare al îmbolnăvirilor de COVID-19. Desigur, nimeni nu se bucura de o astfel de „întâietate”.  Acum situaţia s-a mai ameliorat. Cum apreciaţi Dumneavoastră, în calitate de conducător al Departamentului Ocrotirea Sănătăţii, acest „pionierat” al medicilor din regiune?

– Sincer vorbind, la început a fost foarte greu. Mi s-a încredinţat şi conducerea Centrului de luptă împotriva coronavirusului. Fiecare medic şi soră medicală au îndeplinit un volum colosal de muncă. A fost foarte important ca activitatea lor să fie organizată just. Ne-am pomenit în centrul atenţiei întregii ţări. În pofida statisticii alarmante, medicii noştri au lucrat din răsputeri şi şi-au făcut datoria aşa cum se cuvine. Am avut grijă ca toţi medicii implicaţi în tratarea bolnavilor de COVID-19 să primească suplimentările la salariu în proporţie de 300 la sută. Ne-au vizitat mari demnitari de la Kiev, începând de la Preşedinte şi până la specialişti de la Ministerul Ocrotirii Sănătăţii. Doar regiunea Cernăuţi servea drept exemplu pentru întreaga ţară. Zilnic ne sunau colegi de-ai noştri din alte regiuni – aveam câte 30-40 convorbiri telefonice pe zi, cerându-ne sfaturi. Aşa a fost în decursul lunilor aprilie şi mai. Acum pot afirma că procesul de tratare a pacienţilor cu coronavirus a fost organizat corect.

Pentru tratarea bolnavilor cu coronavirus au fost pregătite 19 instituţii sanitare din regiune. Dispunem de 1.573 de paturi pentru această categorie de pacienţi. A fost rezolvată în mare parte şi problema asigurării cu oxigen nu numai în secţiile de boli infecţioase, ci şi în alte secţii. În momentul de faţă numărul paturilor prevăzute pentru bolnavii de coronavirus sunt completate în proporţie de 35-38 la sută, în secţiile de reanimare – 45 la sută. Situaţia se află sub control.

22 01 2021 LC CIORNYI 4

Din păcate, coronavirusul a luat şi viaţa unor lucrători medicali…

– În rândul cadrelor medicale au fost înregistrate 26 de cazuri letale, ca rezultat al infectării cu coronavirus. Există o comisie specială, care examinează fiecare caz şi dacă lucrătorul medical a fost infectat la locul de muncă, tratându-i pe bolnavii de coronavirus, familia lui urmează să primească compensări băneşti.

Epidemia de coronavirus n-a amânat reforma în sistemul de ocrotire a sănătăţii, ea, reforma, rămânând pe ordinea de zi…

– Într-adevăr, reforma continuă, eu văd deja rezultatele ei pozitive. Iar peste doi-trei ani acestea vor fi evidente. În cazul dat foarte importantă a fost decizia politică. Este în curs procesul de optimizare a instituţiilor sanitare din regiune, avem cinci spitale de bază, iar resursele de care dispunem sunt mari şi tindem spre aceea ca pacienţilor să li se acorde asistenţă medicală la nivel european. Este un vis al meu ca bucovinenii noştri să se trateze în Bucovina.

Stimate Oleg Ciornyi, ne bucură faptul că în satele din regiune sunt deschise ambulatorii noi, construite sau reconstruite după unul şi acelaşi proiect.  N-a încetat realizarea acestui plan nici în condiţiile de carantină din anul 2020.

– Este un argument al dezvoltării medicinii în localităţile rurale, unde sunt construite ambulatorii moderne. Ele sunt echipate cu utilaj performant. Fiecărui ambulatoriu i se repartizează automobil nou. Consider că cel mai important este următorul fapt – dotarea cu utilaj telemedical. Aceasta înseamnă că medicul de familie poate transmite datele despre starea sănătăţii pacientului său specialistului, cerându-i consultările de rigoare. Chiar şi dintr-un sat de la munte medicul de familie poate primi imediat sfatul specialistului de la instituţia respectivă din centrul regional. Cu acest scop va funcţiona Centrul de telemedicină, analogic cu cel din Odesa.

22 01 2021 LC CIORNYI 3

Toamna trecută, mediile din regiune au difuzat o informaţie senzaţională: la Cernăuţi, pentru prima dată, a fost efectuată o operaţie la inimă.

– Fără doar şi poate, este un succes al medicinii bucovinene, care atestă despre nivelul înalt al dezvoltării ei şi despre nivelul respectiv de pregătire a medicilor noştri. Am iniţiat două proiecte care vor fi continuate în anul curent: operaţiile la inimă şi transplantarea rinichilor. Ne ajută specialişti din Germania, iar medicii noştri, care urmează să efectueze operaţii de transplantare a rinichilor, au însuşit experienţa colegilor lor din Lviv, unde transplantarea organelor este o practică obişnuită.

Deoarece suntem la început de an, le urez locuitorilor regiunii noastre să aibă cât mai puţine  probleme de sănătate.

22 01 2021 LC CIORNYI 5

„Libertatea Cuvântului” vă urează şi Dumneavoastră realizarea cu succes a acestor frumoase planuri.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий