Olga Kobyleanska — Renumita noastră bucovineancă

Screenshot_1

În fiecare an, la 27 noiembrie, marcăm ziua de naștere a vestitei scriitoare ucrainene Olga Kobyleanska, originară din Bucovina noastră, scriitoare care cunoștea mai multe limbi, printre care și româna.

Născută la Gura Humorului, trecând apoi cu traiul în regiunea Cernăuți, Olga Kobyleanska a locuit un timp în satul Dimca din raionul Hliboca, mai apoi – la Cernăuți.

Anume la Dimca, dar și la Cernăuți se află și casele-muzeu unde a locuit cândva scriitoarea. Un bust al ei se află și la Gura Humorului, în România.

Bucovinenii păstrează cu sfințenie memoria vestitei noastre copământene. Anual se decernează la nivel raional și regional premii în numele scriitoarei celor mai deosebiți și talentați oameni în domeniul literaturii.

În bibliotecile sătești, în școli, în muzee se organizează în permanență expoziții, prezentări de carte, întâlniri cu Laureați ai Premiului „Olga Kobyleanska”, scriitori și publiciști, care au dedicat lucrări literare copă- mântenei noastre.

În incinta Muzeului istoric de la CIE Cupca se află o expoziție permanentă dotată cu fotografii, ziare, cărți, broșuri, buclete, dedicate vieții și operei Olgăi Kobyleanska.

Permanent organizăm excursii cu membrii cercului „Tinerii muzeografi” și cu membrii comitetului școlăresc, la Muzeul din satul Dimca, cât și la Muzeul din Cernăuți.

De asemenea, organizăm expoziții și prezentări de carte despre viața și opera scriitoarei bucovinene Olga Kobyleanska, atât în biblioteca școlară, dar și în incinta muzeului nostru școlar.

Personal îmi face o deosebită plăcere să vizitez muzeele şi expozițiile dedicate renumitei bucovinence. Cu câțiva ani în urmă, când am marcat 150 de ani de la nașterea scriitoarei, am devenit laureată a Premiului „Olga Kobyleanska” la nominația „Creația literară”.

Mă bucură și mă mândresc cu faptul că printre mulți bucovineni deai noștri m-am învrednicit și eu de acest înalt titlu.

Eleonora SCHIPOR, profesoară

Добавить комментарий