Olga Stefanişyna: „Pe Ucraina o satisface numai calitatea de membru al NATO”

Генеральный директор правительственного офиса координации европейской и евроатлантической интеграции Ольга Стефанишина во время презентации отчета "Украина и Соглашение об Ассоциации: мониторинг выполнения Соглашения 2014-2018", в Киеве, 13 декабря 2018 г. Фото Ратынский Вячеслав / УНИАН

După invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia, potențiala decizie a NATO cu privire la Planul de acțiune pentru aderare pentru Ucraina nu mai contează la fel de mult ca înainte – ci numai  apartenența nemijlocită, a declarat viceprim-ministrul pentru integrarea europeană și euro-atlantică a Ucrainei, Olga Stefanişyna, într-un interviu pentru „Evropeiska pravda”.

Întrebată dacă Ucraina este interesată să primească Planul de acţiuni pentru aderare după ce Finlanda și Suedia aproape că au devenit membre NATO fără acest plan, Stefanişyna a răspuns că dacă Ucrainei i s-ar fi oferit un asemenea plan până pe 24 februarie, Ucraina ar fi fost „la maxim mulțumită și fericită”. Însă, în momentul de față, propunerea unui astfel de plan în cadrul NATO „va fi echivalentă cu decizia Summit-ului de la București din 2008”, a explicat Stefanişyna. Potrivit ei, analiza conformității sectorului ucrainean de securitate și apărare și a altor structuri cu standardele NATO a dovedit că Ucraina a implementat deja de facto multe dintre practicile Alianței. În plus, armata ei acumulează acum o experiență unică de luptă pe care armata aliaților NATO nu o are. „Numai calitatea de membru”, a spus Olga Stefanişyna.

„Cooperarea cu NATO are loc. Dar în chestiunile legate de garanțiile de securitate, doar apartenența poate schimba situația», explică viceprim-ministrul. Ea a adăugat că nu vede niciun sens să discute serios despre obiecțiile Rusiei la aderarea Ucrainei la NATO. „Dacă ați observat, aproape jumătate din timpul în care se desfășoară războiul la scară largă, Rusia nu înaintează astfel de cereri și nu poartă deloc astfel de discuții. Adică, în acest sens, războiul la scară largă a nivelat toate narațiunile posibile ale Federației Ruse”, a subliniat viceprim-ministrul.

Și Ucraina ar putea adera la NATO fără un Plan de acțiune pentru aderare, precum Finlanda și Suedia, a declarat la jumătatea lunii mai, diplomatul american în Ucraina, Christine Quinn. Ea a adăugat că planul de acţiune pentru aderare este un mecanism care permite unui stat membru să îndeplinească cerințele de compatibilitate, iar dacă un stat corespunde deja tuturor cerințelor, Planul de acțiune pentru aderare devine inutil.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий