Ombudsman lingvistic: În Ucraina nu există fapte de discriminare împotriva cetățenilor care nu comunică în limba de stat

9fc90fd7a4b3a00e

În timpul unei întâlniri cu conducerea regiunii Odesa, comisarul pentru protecția limbii de stat, Taras Kremin, a declarat că în Ucraina nu există fapte de discriminare împotriva cetățenilor care nu comunică în limba de stat, relatează Ukrinform cu referire la serviciul de presă al Comisarului (пресслужбу уповноваженого.).

„Până în prezent, nu au fost înregistrate fapte de discriminare împotriva cetățenilor care vorbesc alte limbi în Ucraina. În schimb, avem numeroase fapte, cum ar fi sectorul serviciilor, când cetățenii sunt hărțuiți și umiliți pentru că folosesc limba ucraineană ”, a declarat Ombudsmanul pentru protecția limbii de stat în Ucraina.

Acesta a menționat că sarcina  principală este protejarea limbii de stat și a drepturilor cetățenilor de a primi informații și servicii în limba ucraineană.

„Acest lucru nu subminează în niciun fel drepturile persoanelor care vorbesc alte limbi», a spus Kremin.

De menționat că începând cu data de 16 inuarie 2021, în Ucraina a devinit obligatorie comunicarea în limba ucraineană în domeniul serviciilor. Doar la solicitarea clientului, informațiile și serviciile sunt sunt oferite într-o altă limbă.

În cazul  când această cerință nu este respectată, încălcările pot fi stabilite prin înregistrări audio, video, confirmare scrisă a martorilor sau prin alte mijloace.

Legea Ucrainei „Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” a fost adoptată în 2019 cu votul a 278 de deputați. Legea extinde cotele de utilizare a limbii ucrainene în sfera serviciilor, introduce certificate de stăpânire a limbii ucrainene pentru funcţionarii publici, precum şi amenzi pentru încălcarea dispoziţiilor noii legi. Documentul nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat şi religios.

De precizat că la 6 decembrie 2019, Comisia de la Veneția a   făcut publice concluziile cu privire la legea lingvistică din Ucraina. Conform documentului, legea nu stabilește un echilibru adecvat între limba ucraineană și limbile vorbite de minoritățile naționale. Comisia a solicitat autorităților ucrainene să amâne punerea în aplicare a legii lingvistice până la adoptarea legii minorităților naționale.

Ungaria și o serie de alte țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la viitorul minorităților naționale din Ucraina. Potrivit Budapestei, documentul încalcă drepturile etnicilor maghiari care trăiesc în regiunea Transcarpatică.

Libertatea Cuvântului  (www.lyberti.com)

Добавить комментарий