Ombudsman: Ucrainenii eliberați din captivitatea separatiștilor pro – ruși nu dispun de locuințe proprii

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ombudsmanul  ucrainean Liudmyla Denysova a declarat că ucrainenii eliberați din captivitate din așa — numitele republici separatiste din Donbas nu au unde reveni după perioada de reabilitare, deoarece nu dispun de locuințe proprii. Pe pagina sa de Faccebook Denysova scrie că foștii ostatici au trecut reabilitarea la Spitalul pentru veterani de război „Lisova Poleana”, în următoarele zile urmează să fie externați, iar statul  trebuie  să le asigure protecția socială adecvată, notează Libertatea Cuvântului.

„Am primit adresări privind facilitarea obținerii de locuințe din partea persoanelor eliberate pe 29 decembrie 2019, în conformitate cu acordurile Grupului de contact trilateral pentru reglementarea conflictului armat din estul Ucrainei.  Perioada de reabilitare la Spitalul pentru veteranii de război „Lisova Poleana”  s-a încheiat, iar majoritatea dintre ei nu dispun de locuințe proprii”, scrie ombusmanul.

Potrivit Liumylei Denysova, la începutul lunii ianuarie, Secretariatul  împuternicitului Radei Supreme pentru drepturile omului  a coletat informații complete despre nevoile acestor cetățeni, inclusiv în ceea ce privește asigurarea cu spațiu locativ. „Informațiile respective au fost transmise ministerelor de resort», menționează L. Denysova.

Reamintim că la 29 decembrie 2019 autoritățile ucrainene și separatiștii rusofili au făcut  un al doilea schimb de prizonieri. Potrivit înţelegerii, Kievul a eliberat 124 de  de persoane, iar separatiştii, 76. Transferul a avut loc în regiunea Donbas şi a fost agreat de preşedinţii Zelenskyi şi Putin în cadrul unei întâlniri avute la Paris.Este al doilea schimb de prizonieri din mandatul noului preşedinte ucrainean, care a promis să pună capăt singurului conflict armat de pe teritoriul Europei.

Cel puţin 13 mii de oameni au murit în confruntările declanşate în 2014.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий