Omul săptămânii: Ion Paulencu — Folclorist, solist de operă şi muzică populară

6af882baa271b9af34ec1e5efa416751

Maestrul Ion Paulencu s-a născut la 5 decembrie 1940, în comuna Voloca, regiunea Cernăuți. După absolvirea școlii medii, a lucrat ca muncitor la căile ferate, la parcul de tramvaie şi la rețeaua de drumuri regionale. La vârsta de 19 ani, a însușit meseria de modelier cizmar, pe care a practicat-o până la vârsta de 26 de ani. În acelaşi timp, a cântat în corul bisericesc din sat.

După aceasta, Ion Paulencu a devenit student al Institutului de Arte „Gavriil Musicescu” din Chișinău. În anii 1968-1972, în paralel cu studiile, a lucrat şi în Orchestra „Folclor” a Radioului și Televiziunii Naţionale din Moldova. Din 1972, este solist al Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Maria Bieşu”.

Cunoscutul maestru a interpretat, în spectacole de operă, peste 60 de roluri, cum ar fi: preotul Goardean din opera „Forța destinului”, regele Fillip și inchizitorul din opera „Don Carlos”, Regele și marele preot Ramfis din opera „Aida”, Parafucili din opera „Rigoletto”, Mefisto din opera „Faust”, regele Renne din opera „Iolanta”, Cneazul din opera „Evgheni Oneghin”, Don Basilio din opera „Bărbierul din Sevilla”, Alexandru Lăpușneanul din opera cu același nume.

 Ion Paulencu s-a ocupat intens şi de promovarea folclorului autentic, interpretând doine, balade, cântece nupțiale, colinde, urături. Artistul cântă la 15 instrumente populare cum ar fi: cavalul, tilinca, drâmba, muzicuța, ocarina, fluierul, frunza, cimpoiul, fluierul îngemănat. În afară de aceasta, a fost profesor de canto la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice și la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, unde a inaugurat Ansamblul etno-folcloric „Bucovina”.

Добавить комментарий