„Omul televiziunii nu trebuie să poarte mască, el trebuie să fie firesc și sincer ”

Screenshot_1

După acest principiu se conduce vestita prezentatoare de la Postul de televiziune STB, Lilia Rebrik

Născută într-o familie de români din Cernăuți, Lilia Rebrik (Todoriuc) după absolvirea Școlii medii nr. 26 (în prezent Gimnaziul nr.3), cu medalie de aur și având titlul de maestru în sport la gimnastica artistică, susține examenele de admitere la Institutul de teatru și cinema „I. Karpenko-Karyi” din capitală, fiind selectată de însăși artista poporului din Ucraina, Valentina Zimnia. Aceasta în tinerețe a fost actriță la Teatrul din Cernăuți și s-a bucurat foarte mult că a
avut una dintre cele mai străduitoare și talentate discipole anume din „mica Vienă”. Încheind studiile teatrale, Lilia Rebrik este angajată ca actriță la Teatrul tânărului spectator din capitală, jucând roluri principale în spectacole și având oferte pe platourile de filmare. În scurt timp este atrasă de miracolul televiziunii și, iată, mai bine de un deceniu viața ei este legată de Postul de televiziune STB. Ea afirmă că televiziunea i-a oferit un destin fericit și nu ascunde că munca prezentatoarei este destul de complicată.

– Profesia noastră cere să nu fii indiferentă față de ceea ce te înconjoară, față de oameni, față de ceea ce are loc în țară și peste hotare. Profesorii de la Institutul teatral ne-au învățat că actorul,
vorbind la figurat, trebuie să simtă mereu setea de a se afirma pe tărâmul pe care și l-a ales. Și anume în acest mod m-am regăsit și m-am convins că actoria este menirea mea, locul meu sub
soare. Apoi a apărut televiziunea. Sincer vorbind, întotdeauna am visat să lucrez la televiziune, indiferent la ce proiect. Pentru mine, născută la Cernăuți, televiziunea îmi părea ceva fantastic.
După ce nimerești la televiziune, te obișnuiești repede cu viața de aici și acum ea mi se pare foarte apropiată și scumpă sufletului.

Admiratorii talentului ei cunosc faptul că până a ajunge prezentatoare a Proiectului „Dansează toți!” (al nouălea sezon la rând), Lilia Rebrik și-a început calea la TV cu emisiunea „Timpul
probabil”, emisiune prielnică pentru o carieră strălucită.

– Atunci când prezentam „Timpul probabil”, mă conduceam după următorul principiu: nu există timp nefavorabil. Deci, oricând se poate găsi ceva pentru a însenina viața omului. Chiar și pe timp rău, adică în condiții complicate, se poate întâmpla o minune pentru om. De aceea căutam permanent ceva nou. Se cerea o singură frază, care să-l îmbărbăteze pe om, să-i schimbe dispoziția, să-i aducă în suflet o rază de soare, chiar dacă cerul e noros și plouă. Și această frază de încheiere a textului o căutam sincer și poate de aceea emisiunea se bucura de succes.

Actrița și prezentatoarea de la televiziune Lilia Rebrik consideră că, trecând la realizarea altui proiect, la ceva nou, trebuie să uiți de realizările anterioare mici și mari și să te consacri iarăși cu trup și suflet lucrului ce ți se propune, fiind conștient de faptul că trebuie să începi de la zero.

– Într-un nou proiect nu poți intra pe cal alb, care ți-a asigurat succesul în cele precedente. Pentru mine este principial: să arăți firește în cadru. Chiar fiind prezentatoare, nu trebuie să porți mască și să arăți că ești mai ceva decât în realitate. Trebuie să fii sinceră, setoasă de tot ce e nou și interesantă. Dacă îți este interesant ție însuți ceea ce faci, aceasta va trezi și interesul spectatorilor. Iată principiul după care trăiesc și activez.

Televiziunea este o oglindă a realităților din viața noastră. Acum timpurile sunt foarte complicate, oamenii sunt dornici de vești bune.

– Doresc foarte mult să cred că viața se va schimba spre bine și la televiziune vor fi mai multe noutăți bune. Și oamenii vor deveni alții, mai senini, mai optimiști. E ceva ideal. Însă chiar și în pofida greutăților de astăzi, oamenii trebuie să trăiască, să prețuiască fiecare clipă a vieții și să spere la un viitor mai bun. Spun aceasta, gândindu-mă că anume un astfel de viitor doresc și pentru fiica mea. La fel îşi doreşte fiecare om…

Acest interviu a fost acordat, în preajma Zilei lucrătorilor radioului şi televiziunii, de către Lilia Rebrik la teatrul din Cernăuţi, înainte de începerea spectacolului-comedie „Nr.13 sau olinclusiv”, prezentat de un grup de actori din capitală. Primind felicitări cu prilejul sărbătorii profesionale, actriţa a menţionat că joacă pentru a doua oară pe scena teatrului din Cernăuţi şi simte aici o aură deosebită.

Lasă un răspuns