ONU cere Israelului să nu mai colonizeze Palestina

dz01OTAmaGFzaD1kZGVjMzM1YmFjODQ3NTM0YjM3YTI5YTlmNTE1M2FiNQ==.thumb

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a votat în favoarea unei rezoluții prin care se cere oprirea activităților de colonizare derulate de Israel în Cisiordania, transmite DPA citată de Agerpres. Ambasadorul SUA s-a abținut.

Rezoluţia care cere Israelului să oprească înfiinţarea de noi colonii în teritoriile palestiniene a fost retrasă, joi, de principalul iniţiator, Egiptul. Conform Al Jazeera, acest lucru s-a întâmplat în urma presiunilor făcute de Israel şi după ce preşedintele ales al SUA, Donald Trump, l-a sunat pe preşedintele Abdel Fattah al-Sisi. Însă proiectul a fost readus pe ordinea de zi de Noua Zeelandă, Malaysia, Venezuela şi Senegal, cosemnatare alături de Egipt. În textul rezoluției se arată că Israelul încalcă legislația internațională și că demersul său este un obstacol în calea implementării soluției celor două state.

Comunitatea internațională critică de multă vreme politica Israelului cu privire la coloniile din Cisiordania. În 2011, SUA și-a exercitat dreptul de veto asupra unei rezoluții similare, pe motiv că ar afecta procesul de pace în Orientul Mijlociu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele ales Donald Trump au cerut şi de data aceasta utilizarea dreptului de veto. Danny Danon, ambasadorul Israelului la ONU, i-a cerut reprezentantului american, Smantha Power, să rămână atături de ţara sa. Aceasta s-a abţinut însă, astfel că rezoluţia a fost adoptată cu 14 voturi „pentru”.

„Preşedintele Barack Obama şi secretarul de Stat John Kerry sunt în spatele acestei acţiuni ruşinoase împotriva Israelului”, a declarat un oficial al guvernului israelian. Casa Albă a refuzat să facă orice fel de comentariu.

Lasă un răspuns