ONU solicită Ucrainei să aprobe o lege privind protecția drepturilor minorităților naționale și ale popoarelor indigene

Screenshot_1

Organizația Națiunilor Unite (ONU) solicită autorităților ucrainene să pună în aplicare o lege privind drepturile minorităților naționale și ale popoarelor indigene. Șefa Misiunii de Monitorizare a Drepturilor Omului din Ucraina, Matilda Bogner, a declarat  marți la un briefing că Ucraina trebuie să asigure protecția drepturilor minorităților și libertatea de exprimare.

„Solicităm Cabinetului de Miniștri al Ucrainei să  organizeze consultării pe marginea elaborării legii privind drepturile minorităților naționale și a popoarelor indigene», a spus ea.

Matilda Bogner  a explicat această recomandare prin faptul că  legea privind consolidarea rolului limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare la 16 iunie în Ucraina.

„Pentru a asigura un echilibru echitabil … avem nevoie de o lege privind drepturile minorităților naționale și ale popoarelor indigene», a adăugat Bogner.

De menționat că în iunie a. c. în Ucraina a intrat în vigoare Legea cu privire la asigurarea funcţionării limbii ucrainene ca limbă de stat a intrat în vigoare marţi în Ucraina, documentul prevăzând utilizarea obligatorie a limbii ucrainene în toate domeniile de activitate. Această lege prevede că fiecare cetăţean al Ucrainei este obligat să vorbească limba de stat ca limba ţării a cărei cetăţenie o deţine. Astfel, legea stabileşte că limba oficială în Ucraina este limba ucraineană şi ea este obligatorie pentru toate instituţiile de stat în toate sferele de activitate pe întreg teritoriul ţării. Ea îi obligă pe oficiali şi funcţionarii publici să vorbească limba de stat şi să o aplice în exercitarea atribuţiilor oficiale. Limba de stat este obligatorie în domeniul educaţiei, a relaţiilor de muncă, în sfera medicală şi a prestărilor de servicii, precum şi în publicitate. Site-urile şi ziarele trebui să aibă şi o versiune în limba ucraineană sau cel puţin 50% din conţinut să fie în limba ucraineană. Producătorii şi distribuitorii de film şi TV vor trebui să se asigure că 90% din conţinutul lor video este în limba ucraineană. De asemenea, editurile vor trebui să aibă cel puţin 50% din conţinut în limba naţională. Pentru utilizatorii de computere, software-ul trebuie să aibă o interfaţă în ucraineană, aceasta deşi lege permite folosirea în acest caz a limbii engleze sau a oricăreia din limbile oficiale ale Uniunii Europene. Această lege nu se aplică sferei comunicării private şi în cadrul ceremoniilor religioase. Pentru încălcarea legii se introduce pedeapsa administrativă, iar ‘pentru denigrarea ei publică şi nerespectarea limbii de stat’ – răspunderea penală.

Добавить комментарий