Operație în premieră la Cernăuți. Medicii au reușit să salveze splina unui copil de 8 ani

3

Chirurgii cernăuțeni au reușit în premieră să salveze splina unui băiat de 8 ani, care a căzut de pe bicicletă. Anterior, în astfel de cazuri, splina era îndepărtată.

Lui Vlad Ivancescul îi place foarte mult să se plimbe cu bicicleta. În timpul unei astfel de plimbări a căzut de pe bicicletă. Căzătura a fost nereușită. Mânerul volanului l-a lovit puternic în burtă. Vlad a fost transportat de urgență la Spitalul orășenesc pentru copii. La prima ecografie s-a constatat că splina este crescută în mărime. De asemenea era afectat pancreasul. Chirurgii au spus că unica soluție este operația.

„Acum 3-4 ani la pacienții cu astfel de leziuni imediat îndepărtam splina. Acesta este un organ foarte important al organismului uman. În ultima perioadă apelăm la tratamentul conservator. Dar acest lucru este posibil numai în absența sângerării. Colegii din străinătate îmbracă splina într-o plasă specială și astfel este oprită sângerarea, iar organul este salvat. La Cernăuți nu avem un astfel de dispozitiv. Unica soluție era intervenția chirurgicală, care este foarte dificilă din punct de vedere tehnic. E ca și cum ai tăia un kiwi și ai încerca să-l aduci la forma iniţială. Operația a durat aproximativ trei ore”, spune prof. univ. Oleg Bodnar, șeful Catedrei de Chirurgie Pediatrică din cadrul Universității Bucovinene de Medicină.

Cinci zile după operație, băiatul s-a aflat în secția de terapie intensivă. Din fericire, totul a trecut cu bine și nu mai este nevoie de o altă intervenție chirurgicală. În următoarele șase luni medicii i-au recomandat să se abțină de la activitatea fizică. Vlad studiază la Gimnaziul nr. 5 din Cernăuți și îi plac lecțiile de educație fizică. Dar în lunile următoare, participarea la aceste ore este interzisă de medici. Între timp, splina se va recupera și va deveni complet funcțională.

Lasă un răspuns