Opinie: politica preţurilor mici omoară apicultura din Ucraina

miere-floarea-soarelui

Ucraina şi în continuare deţine primul loc în Europa la capitolul producerii mierii. Paradoxal însă, apicultorii vând mierea cu preţuri mici şi nu obțin profit, a afirmat preşedintele Asociaţiei „Ukrbdjoloprom”, Valerii Dombrovschii.

„Mierea de floarea soarelui de aceeaşi calitate ca şi aceasta produsă la noi nu poate fi găsită nicăieri. Numărul diastatic este de 25-50, nivelul de umiditate este 17-21. Dar prețurile scăzute omoară apicultura”, a evidenţiat acesta.

Expertul a menționat că, producătorii de miere refuză să vândă miere exportatorilor cu 42 de grivne/kilogram, așteptând un preţ mai bun. Astfel, se creează o amenințare pentru Ucraina, aceasta va fi înlăturată de pe piața mondială de miere.

„Sunt de partea celor care exportă miere. Dacă ei nu îndeplinesc contractele, vom fi eliminați de pe piețele mondiale. Și multe țări așteaptă doar acest lucru. Ne este propus să stabilim numărul diastatic – 5 și un indicator de umiditate la nivel de 25, dar acesta este deja un sirop de zahăr. Ce înseamnă asta? Am încheiat un acord cu Uniunea Europeană privind zona de liber schimb. Acesta presupune exportul să fie echivalent cu importul. Dar ce se va întâmpla în acest caz? Vom vinde mierea cu diastaza 25-50, umiditate 17-21 și vom importa sirop de zahăr într-un ambalaj atractiv”, a explicat expertul.

Добавить комментарий