Oponenta lui Lukașenko, Svetlana Tihanovskaia, se află în Lituania

c2e378c7b279638bacc5a1908f70f07a

După ce presa belarusă scria că Svetlana Tihanovskaia, principala rivală a președintelui, este de negăsit, s-a dovedit că aceasta a părăsit țara și a ajuns în Lituania.  Potrivit presei ruse, marți dimineață ministrul de Externe lituanian, a scris pe contul său de Twitter că „Svetlana Tihanovskaia a ajuns în Lituania și este în siguranță acum”. Anterior, Linas Linkevičius, ministrul de Externe din Lituania, a scris pe Twitter că încearcă să dea de Svetlana Tihanovskaia, dar nu reușește. „Încerc să dau de Svetlana de câteva ore și nu reușesc. Nimeni din stafful ei nu știe unde este. Îmi fac griji pentru siguranța ei”, a scris Linas Linkevičius.

De menționat că luni, pe 10 august, oficiul electoral al Svetlanei Tihanoskaia a anunțat că nu o poate găsi, după ce aceasta a mers la Comisia Electorală din Belarus. Noaptea, fosta candidată și-a contactat echipa, însă locația ei nu a fost desecretizată.

Conform datelor oficiale ale Comisie Electorale din Belarus, Tihanovskaia a ocupat al doilea loc, acumulînd puțin peste 10% din sufragii. Oficial, cursa a fost câștigată de Aleksandr Lukașenko, care conduce țara de 26 de ani.

Tihanovskaia a propus contestarea rezultatelor. În urma protestelor de duminică, peste 3.000 de oameni au fost arestați.

Uniunea Europeană a condamnat vehement acţiunile violente de reprimare a manifestațiilor din Belarus.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий