Opoziția din Italia cere referendum pentru a ieși din zona euro. „Euro și Europa nu sunt același lucru”

euro-Crack1

Unul dintre liderii partidului de opoziție Movimento 5 Stelle, Alessandro di Battista, a declarat că vrea un referendum privind rămânerea – sau ieșirea – din zona euro. „Euro și Europa nu sunt același lucru. Vrem ca italienii să decidă care va fi moneda lor”, a spus Battista, care a vorbit despre consecințele negative ale intrării în zona euro – „scăderea puterii de cumpărare, a salariilor, reducerea capacității concurențiale, degradarea socială, șomajul. Dacă Europa nu vrea să facă implozie, trebuie să accepte că nu poate continua așa”.

După ce premierul Renzi și-a dat demisia, în urma eșecului referendumului pentru schimbarea Constituției, președintele Italiei a început consultări cu partidele pentru formarea unui nou Guvern – sau eventual, pentru organizarea de alegeri anticipate, Aceasta este varianta cerută de 5 Stelle și de Liga Nord, însă Partidul Democrat al lui Renzi continuă să aibă majoritatea în ambele camere ale Parlamentului și este susținut și de Comisia Europeană, care insistă pe „continuitate”.

„Nu ne temem de nimic și de nimeni, dacă alte partide vor alegeri (…) PD nu se teme de democrație sau de voturi”, a spus Renzi, după ce a demisionat. Opoziția a amenințat, de altfel, că va ieși în stradă dacă nu se organizează alegeri anticipate.

Sursa: stireleprotv.ro

Lasă un răspuns