„Orașul fantomă” de lângă Cernobyl, curățat de gunoiul lăsat de turiști

3FEF48C5-26CA-437B-8E71-BE714112992E_w1597_n_r1_st

Gunoaiele au invadat până și „orașul fantomă” de lângă Cernobyl, devenit între timp atracție turistică, cu aproximativ 70.000 de vizitatori numai în 2018.

Acolo curățenia se face doar cu voluntari, care, anul acesta, au strâns gunoaie în cadrul unei campanii globale, popularizată pe rețelele de socializare, denumită Trashtag Challange.

Primul popas obligatoriu este la chioșcurile cu „suveniruri”, amintind de dezastrul nuclear de la Cernobyl, de la care s-au scurs aproape 33 de ani.

Detectorul de radiaţii nu poate lipsi de la o călătorie turistică sau nu în oraşul fantomă Pripiat, din apropierea fostei centrale nucleare de la Cernobyl.

Un oraș-muzeu încremenit în timp. Unul dintre voluntari a găsit o păpușă făcută din cârpe, uitată probabil de o fetiță, în graba evacuării. În apropiere de Cernobyl chiar și gunoiul poate fi contaminat, așa că voluntarii s-au îmbrăcat în combinezoane de protecție.

Sacii se umplu repede, mai ales cu sticle, doze și ambalaje de plastic, adunate de peste tot.

„De fapt, Cernobylul ar fi trebuit să ne arate cum ar fi planeta noastră fără oameni. Dar oamenii își lasă în continuare urmele trecerii pe aici, le vedem adunate în sacii aceștia negrii”, au spus voluntarii.

Lasă un răspuns