Parchetul a renunțat să ceară încarcerarea lui Poroşenko

0523152-poroh

Parchetul ucrainean a renunţat joi să ceară încarcerarea fostului preşedinte Petro Poroşenko în cadrul unei anchete pentru abuz de putere în timpul mandatului său, transmite Ukrainska Pravda.

Un reprezentant al Parchetului s-a limitat să ceară, în timpul unei audieri la Kiev, ca Poroşenko să se angajeze să se prezinte la convocările ce i se vor notifica şi să nu părăsească ţara.

Tribunalul a amânat examinarea acestei cereri pentru 1 iulie.

Cu toate acestea, înainte de aceasta Parchetul anunţase că vrea să ceară plasarea în detenţie a fostului şef de stat.

Petro Poroșenko s-a prezentat la audiere cu soţia sa şi a fost întâmpinat la intrare de sute de susţinători ai săi, printre care deputaţi din partidul lui care-i scandau numele.

De menționat că Poroşenko este suspectat că l-a obligat pe şeful serviciilor de informaţii să abuzeze de puterile lui în timpul numirii unuia dintre adjuncţii săi, în 2018.

Petro Poroşenko a calificat aceste urmăriri drept «răzbunare din partea celor buni de nimic».

În prezent acesta este citat în circa 15 anchete judiciare declanşate de la sfârşitul mandatului său, însă este pentru prima dată când el este calificat drept suspect şi când Parchetul cere arestarea lui.

Acest dosar a suscitat îngrijorarea reprezentanţelor diplomatice occidentale.

„Sistemul judiciar nu trebuie să fie utilizat pentru reglarea conturilor politice», a avertizat pe Twitter ambasada americană în Ucraina.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Foto: pravda.com.ua

Добавить комментарий