Parlamentar ucrainean: „Învățământul în Ucraina trebui să fie în limba ucraineană” (VIDEO)

Screenshot_2

Parlamentarul ucrainean Oleksandr Dubinski din partidul pro-prezidențial „Slujitorul poporului”, a declarat că învățământul în Ucraina trebui să fie în limba ucraineană. Declarația a fost făcută recent într-un interviu acordat publicației „Eho-Kieva”, transmite comments.ua citat de Libertatea Cuvântului.

Întrebat despre cum percepe personal situația în jurul legii învățământului din Ucraina, în special trecerea școlilor de limbă rusă începând cu septembrie 2020, la forma de învățământ în limba ucraineană, Dubinski a declarat că învățământul în Ucraina trebui să fie în limba ucraineană.

„Cu dumnevoastră aici, putem conversa în orice limbă… dar îmi doresc ca copiii mei să obțină o educație în limba ucraineană, în cazul în care ei tind să trăiască în Ucraina”, a subliniat parlamentatul.

În opinia lui Dubinski insuflarea dragostei față de limba maternă se face nu prin introducerea cotelor lingvistice la televiziune, ci prin asigurarea funcționarii limbii de stat în instituțiile judiciare și de învățământ.

„Limba rusă poate fi predată în școlile din Ucraina ca limbă străină, deoarece în țară noastră există școli private în care procesul educațional se desfășoară în întregime în engleză și franceză. Nimenea nu este privat de dreptul la educație în limba rusă. Această problemă în societate a fost inventată”, susține Dubinski.

De menționat că  parlamentarul Oleksandr Dubinski este un vorbitor fluent de limbă rusă.

Добавить комментарий