Parlamentar ucrainean: Limba ucraineană a devenit un factor al dezbinării și nu al unificării

parlamnetar

Examinarea pe termen lung a Legii cu privire la limba ucraineană este o încercare de a folosi această chestiune ca instrument preelectoral, a declarat  joi la Kiev în fața jurnaliștilor vicepreședintele fracțiunii parlamentare Batkivșcyna (Patria), Serhii Sobolev, notează Libertatea Cuvântului.

„Pentru unii, chestiunea respectivă a devenit o poveste despre limbă,  iar pentru alții un fel de joc înainte de alegeri”, a menționat Sobolev.

Batkivșcyna a înaintat 140 de amendamente la proiectul de Lege cu privire la statutul limbii ucrainene, examinat în a doua lectură de Rada Supremă.

„Majoritatea amendamentelor se referă la interzicerea impunerii de sancțiuni pe principii lingvistice. Credem că astfel v-om avea o lege europeană referitoarte la limba de stat, care ne va permite să examinăm în continuare Legea cu privire la limbile minorităților naționale” , a spus Sobolev.

Reamintim că  Rada Supremă la 4 octombrie 2018 a doptat în prima lectură Legea cu privire la limba ucraineană (Legea nr. 5670-d). Documentul definește limba ucraineană ca fiind singura limbă de stat ce urmează să fie folosită în toate domeniile de activitate și conține o listă a cetățenilor care sunt obligați să o posede. Potrivit legii, necunoașterea limbii de stat poate fi sancționată cu amenzi sau  cu închisoarea.

Lasă un răspuns