Parlamentar ucrainean: O treime dintre locuitorii regiunii Cernăuți au pașapoarte românești

cetățenie

Aproximativ o treime din populația regiunii Cernăuți deține cetățenia română, a declarat parlamentarul Maxim Burbak, scrie molbuk.ua.

El a spus că fracțiunea parlamentară  „Frontul Popular ” insistă asupra introducerii regimului de vize cu Federația Rusă, precum și adoptarea unei legi care să interzică dubla cetățenie. Deputatul a reamintit că în timpul  recentelor alegeri din Ungaria, cetățenii ucraineni cu pașapoarte ungurești erau transportați la vot cu autocarele.

„În cele din urmă, am auzit de la ministrul adjunct al Afacerilor Externe, că în Transcarpatia au fost deja eliberate aproximativ 100.000 de pașapoarte maghiare”, a spus Burbak.

„Potrivit diferitor estimări, aproximativ o treime dintre locuitorii regiunii Cernăuți au pașapoarte românești. Problema există și despre ea se vorbește acum.  Poziția noastră este că dubla cetățenie nu poate fi deținută de funcționarii de stat, angajații din cadrul organelor de drept și judecători”, a spus deputatul.

Maxim Burbak este președintele celei mai numeroase fracțiuni din Rada Supremă, „Frontul Popular”. Lider al acestei formațiuni politice este Arseni Iațeniuk,  care este tot cernăuțean de origine.

Conform recensământului din 2001, majoritatea populației regiunii Cernăuți era vorbitoare de ucraineană (75,57%), existând în minoritate și vorbitori de română (18,64%) și rusă (5,27%). Populația numără 919.000 de locuitori, fiind grupată mai ales în mediul rural (60%). Regiunea este multinațională, incluzând 70 de naționalități: 75% din locuitori sunt ucraineni, 20% români și implicit moldoveni, 4% ruși, celelalte etnii (polonezi, evrei, ș.a.) – 1%.

Lasă un răspuns