Parlamentul European: Ombudsmanul lingvistic din Ucraina trebuie să protejeze nu doar limba ucraineană, ci și limbile minoritare

bigstock-brussels-belgium-june-317888299-990x556

Parlamentul European solicită Ucrainei să permită Comisarului special pentru protecția limbii de stat să protejeze nu doar limba ucraineană, ci și limbile minorităților. Acest lucru este afirmat în proiectul de rezoluție privind punerea în aplicare a Acordului de Asociere între Ucraina și Uniunea Europeană, adoptat joi, informează Ukrainski novyny, notează Libertatea Cuvântului (www.lyberti.com) .

„Solicităm Ucrainei să ofere Comisarului pentru protecția limbii de stat sau oricărei instituții înființate în același scop, dreptul de a monitoriza respectarea dispozițiilor legale privind utilizarea limbilor minoritare și indigene”, se arată în document.

În preambulul rezoluției, Parlamentul European a luat act de recomandările Comisiei de la Veneția referitoarea la legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limba de stat.

De menționat că începând cu 16 inuarie 2021, în Ucraina  a devinit obligatorie comunicarea în limba ucraineană în domeniul serviciilor. Astfel, doar la solicitarea clientului, acesta poate obține informații și servicii într-o altă limbă.

Dacă această cerință nu este respectată, încălcările pot fi stabilite prin înregistrări audio, video, confirmare scrisă a martorilor sau prin alte mijloace. Pentru astfel de infracțiuni sunt prevăzute amenzi între 5000 și 6.800 de grivne (aproximativ 200 euro).

De precizat că Legea Ucrainei „Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” a fost adoptată în 2019 cu votul a 278 de deputați. Legea extinde cotele de utilizare a limbii ucrainene în sfera serviciilor, inclusiv în sectorul privat, introduce certificate de stăpânire a limbii ucrainene pentru funcţionarii publici, precum şi amenzi pentru încălcarea dispoziţiilor noii legi. Documentul nu se referă la utilizarea limbii în cadru privat şi religios.

Pentru încălcarea legii este introdusă pedeapsa administrativă, iar „pentru denigrarea ei publică şi nerespectarea limbii de stat” – răspunderea penală.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий