Parubi a cerut Parlamentului să adopte o nouă lege privind principiile politicii lingvistice de stat

43_main

După ce Curtea Constituțională a Ucrainei a decis miercuri, că Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, numita, după autori și legea „Kivalov-Kolesnicenko” este neconstituțională, șeful Legislativului de la Kiev, Andrii Parubii, a cerut Radei Supreme să adopte o nouă lege lingvistică, transmite Ukrinform.

„Decizia Curții Constituționale referitoare la Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat” deschide noi oportunități în ceea ce privește adoptarea unei noi legi lingvistice în Ucraina. Solicit fracțiunilor politice să organizeze consultări cu privire la acele legi care sunt înregistrate în parlament astfel încât să putem discuta și să ajunge la o decizie pozitivă comună”, a spus Parubii.

Președintele Radei Supreme a subliniat că principala lege care definește principiile politicii lingvistice de stat este Constituția țării,  în special articolul 10 care definește că limba de stat în Ucraina este limba ucraineană.

Reamintim că miercuri, 28 februarie 2018, Curtea Constituțională a hotărât ca Legea „Privind principiile politicii lingvistice de stat”, lege adoptată în 2012, în perioada Președintelui Viktor Ianukovici,  nu este constituțională.

Lasă un răspuns