Păsări exotice în preajma Codrilor Cosminului legendari

2 06 2020 LC site POSTARIUC 3

Gospodarii noștri, călătorind prin Europa, învață multe lucruri bune de la oamenii de acolo. Ochiul lor ager observă ceea ce nu văd turiștii obișnuiți, ba chiar și cei curioși peste măsură. Cu 22 de ani în urmă, domnul Vladimir POŞTARIUC din Valea Cosminului ajunse cu chestiuni de afaceri în Slovacia și rămase încântat de piețele de păsări de acolo. Nu este vorba de păsări domestice, ci de păsări exotice, îndeosebi de papagali. Dacă în copilărie domnul Vladimir nu s-ar fi ocupat de creșterea porumbeilor în satul său natal, Corovia, ar fi trecut indiferent pe lângă coliviile de păsări. Însă, pasiunea de ornitolog l-a ținut mai mult timp în acea piață și din convorbirile cu vânzătorii de păsări a înțeles că o astfel de ocupație este și în puterile lui.

– M-au convins nu atât cuvintele ornitologilor slovaci, cât buna organizare a activității lor, afirmă domnul Vladimir Poștariuc. Doar înainte de aceasta deseori treceam pe la modesta piață de păsări din Cernăuți și îi cunoșteam pe puținii, dar fidelii ornitologi care-și lăudau „marfa”, însă n-am văzut în munca lor un mod de câștig serios. Acea călătorie în Slovacia mi-a schimbat radical viața.

Creșterea păsărilor exotice este o îndeletnicire care reorganizează până și lumea interioară a omului.

– Păsările simt foarte bine comportarea omului, constată domnul Vladimir. Iar cele exotice cer și o îngrijire deosebită. Ca să reușești ceva în această privință, trebuie să ai o pornire din inimă. Nu este o afacere atât de bănoasă, dar suficientă pentru un trai înstărit al familiei mele. Dacă n-aș iubi acest lucru, demult mă lăsam de el. Așa o să vă spună mai toți ornitologii, poate de aceea și numărul lor nu este atât de mare. În regiune suntem câțiva, cei mai apropiați colegi de-ai noștri, cu care întreținem relații, locuiesc la Kamianeț-Podilsk. Mai sunt la Harkiv, Mykolaiv, Zaporijjia, iar cu cei din Crimeea nu mai avem legături.

Domnul Vladimir Poștariuc consideră că pentru el este eficient să crească vreo patruzeci de specii de papagali de diferite mărimi, dar mai ales papagali medii și mari. În total, în „gospodăria ornitologică” a lui sunt circa nouăzeci de păsări. În jurul casei sale el a construit și a amenajat voliere. În unele din ele păsările sunt ținute pe timp de vară, iar în altele – pe timp de iarnă.

– În volierele de iarnă am montat o rețea termică și mențin o temperatură constantă. Sunt cheltuieli în plus, observă gospodarul. Deci, trebuie să cumpăr lemne de foc și pentru familie, și pentru păsări.

În afară de aceasta, domnul Vladimir a creat și un incubator, unde întreține puișorii de anumite specii de papagali.

– Incubatorul funcționează pe baza curentului electric. Se cere o temperatură anumită și pe timp de vară. Sunt perioade când puii sunt hrăniți o dată la două ore, a dată la patru ore. Ei țin de speciile domesticite de papagali, cele care se bucură de căutare pe piață. Dar am și specii sălbatice. Puii lor sunt crescuți în voliere.

Ornitologul din Valea Cosminului își completează „colecția” cu păsări aduse din străinătate.

– Acest business cere răbdare, fiindcă papagalii se înmulțesc la o anumită vârstă, iar pentru ca în fiecare an să ai ce propune pe piață, trebuie să crești diferite specii de păsări exotice, explică domnul Vladimir. În acest business suntem în urma colegilor noștri din țările europene. Să luăm numai baza furajeră. În Europa acest component este foarte bine organizat. Ornitologul din Slovacia, bunăoară, a desfăcut sacul cu boabe pentru păsări și are de-odată un asortiment din 16 feluri de nutrețuri, pe când eu adun cu mare greu 6 feluri de nutrețuri. Iată, papagalii consumă neapărat ovăz. Acum la noi este o problemă să faci rost de semințele acestei culturi cerealiere. Foarte rar cine cultivă ovăz.

Înainte ovăzul era folosit ca hrană pentru cai, în prezent numărul cailor a scăzut catastrofal și agricultorii, firește, se orientează la culturile întrebate pe piață.

– În ziua de astăzi, a mai spus domnul Vladimir, este greu să găseşti și un veterinar de înaltă calificare. Iată, am fost nevoit să învăț din cărți profilaxia bolilor la papagali. Respect întru totul normele sanitare, altfel toată munca ar fi zadarnică.

Pasiunea lui Vladimir Poștariuc este susținută de soția sa Elena, ea îi este ajutorul de nădejde. Creșterea păsărilor exotice a devenit o afacere familială.

Casa soților Poștariuc se află la o margine a satului Valea Cosminului, la cotitura drumului ce duce spre Voloca.

– Este ușor s-o găsești – avem pe casă o giruetă în formă de papagal, spun soții Poștariuc. Ea servește drept reper și pentru clienții noștri. Majoritatea păsărilor exotice le vindem, apelând la serviciile prin Internet.

Papagalul din metal din vârful casei arată direcția vântului și totodată le spune tuturor că aici locuieşte o familie care a îndrăgit pentru totdeauna neamul păsăresc. Papagalii sunt păsări exotice și foarte frumoase. Ciripitul lor nu se poate întrece cu trilul privighetorii din Codrii Cosminului, dar este plăcut și foarte drag soților Poștariuc.

– Creștem și specii de papagali care vorbesc, emit întru totul vocea omului. Este o comoară prețioasă a noastră, accentuează domnul Vladimir. Fiind înconjurați de păsări, nu ne putem trăi viața decât armonios.

Armonia și bunul gust al soților Poștariuc se observă imediat după ce deschizi poarta gospodăriei lor. Treci printr-o arcă, formată din viță de vie, pe marginea cărăruii sunt plantate conifere pitici. În mijlocul curții soții au construit un foișor, unde își invită oaspeții pe timp de vară, iar în fața lui domnul Vladimir a săpat un mic iaz, populat cu pești. Apa este străvezie și printre florile de nufăr se văd peștii argintii. O adevărată oază a fericirii familiale.

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

2 06 2020 LC site POSTARIUC 1 DSC_0325 DSC_0332

Добавить комментарий