Patriarhia Moscovei îl critică pe Bartolomeu I în privinţa Ucrainei

751064-1536391483-patriarhia-moscovei-il-critica-pe-bartolomeu-i-in-privinta-ucrainei

Biserica Ortodoxă Rusă l-a acuzat pe patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului că a trimis reprezentanţi în Ucraina fără să fi informat în prealabil Patriarhia Moscovei, într-un moment în care cele două biserici sunt angajate în negocieri asupra viitorului religios al acestei.

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, a apreciat, pe aplicaţia de mesagerie rusă Telegram, că este «nici mai mult decât o invazie brutală fără precedent a teritoriului canonic al Patriarhiei Moscovei».

«Asemenea acţiuni nu pot rămâne fără răspuns», a avertizat purtătorul de cuvânt, subliniind că Patriarhia Ecumenică de Constantinopol nu a informat Moscova despre această iniţiativă.

Avertismentul a fost făcut la o săptămână după întâlnirea, la sfârşitul lui august, la Istanbul, dintre patriarhul Bartolomeu I şi patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, consacrată situaţiei ortodocşilor din Ucraina.

Biserica Ortodoxă Ucraineană fidelă Patriarhiei Moscovei s-a alăturat criticilor formulate de Vladimir Legoida.

«Responsabilitatea consecinţelor negative ale acestei iniţiative aparţine Patriarhiei de Constantinopol», a avertizat ea pe site-ul său.

Anterior, Patriarhia de Constantinopol anunţase că a trimis doi episcopi «pentru a pregăti acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei».

Добавить комментарий