Patriarhul Filaret a fost privat de drepturile sale canonice (VIDEO)

orig-1512135494b84fa93639e197bee3627466a0a594cd

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale a hotărât să îl priveze pe Patriarhul onorific Filaret de drepturile canonice, după ce în februarie 2019 luase decizia de a confirma drepturile lui Filaret de a administra eparhia de la Kiev.

Patriarhul onorific Filaret va rămâne în episcopia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, însă va fi lipsit de drepturile și obligațiile canonice, a declarat arhiepiscopul Evstrati Zoria în cadrul unui briefing după ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, relatează RBK-Ucraina, citat de Deschide.md.

Astfel, Sinodul a anulat decizia din 5 februarie 2019, care confirmă drepturile lui Filaret de a administra eparhia de la Kiev.

„Având în vedere meritele sale deosebite în fața Bisericii Ortodoxe Ucrainene, afirmăm că Patriarhul Onorific Filaret rămâne în componența episcopiei Bisericii Ortodoxe Ucrainene, însă și-a pierdut drepturile și obligațiile canonice legate de administrarea diecezei. Adică el rămâne arhiereu al Bisericii Ortodoxe Ucrainene, dar nu mai are drepturi și obligații față de dieceză datorită acțiunilor sale”, a spus Evstrati Zoria.

Totodată, arhiepiscopul a precizat că Filaret se poate adresa Sinodului cu privire la viitoarea sa poziție în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Anterior, arhiepiscopul Evstrati Zoria remarcase că acțiunile Patriarhului onorific Filaret au fost determinate de vârsta înaintată. Din spusele sale, Patriarhul Filaret este convins că acționează întru binele bisericii ucrainene, dar că „se uită la toți cei din jur ca la niște copii nechibzuiți”.

Amintim că un grup de preoți condus de Patriarhul Filaret s-a delimitat de Biserica Ortodoxă din Ucraina. Cu toate acestea, arhiepiscopul Zoria a menționat că retragerea preoților nu este un act de revoltă în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene Autocefale.

Добавить комментарий