Patriarhul Filaret promite confiscarea tuturor lăcașurilor aflate în proprietatea Patriarhiei Moscovei în Ucraina

After the Liturgy, the Primate of the Ukrainian Orthodox Church of Kyiv Patriarchate consecrated the first in Ukraine sculpture of the Archangel Mikhail, devoted to the Heavenly hundred, soldiers who were killed in the ATO zone and all those who gave their lives for freedom and independence of Ukraine.

După recunoașterea Bisericii Ortodoxe Ucrainene unite, toate clădirile și lăcașurile de închinăciune din Ucraina care sunt în proprietatea Patriarhiei Moscovei, vor fi transferate în proprietatea Patriarhiei Kievului, a declarat patriarhul Filaret, într-un interviul acordat postului de televiziune „Preamyi”.

„Statul a transferat dreptul de proprietate în utilizarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene cu Patriarhia la Moscova. Dar atunci când va fi recunoscuta biserica autocefala ucraineană, Lavra – (și Kiev-Pecerska și Pociaevska) – și una și alta vor fi transferate la biserica din Ucraina”, a spus Filaret notează Pagina de Rusia.

„Patriarhia Moscovei în Ucraina nu are nicio proprietate”, a continuat patriarhul. El a subliniat faptul că Lavra Kiev-Pecerska și Pociaevska sunt locuri sfinte pentru Ucraina, la care Patriarhia Moscovei nu are niciun drept. Iar acele parohii care au construit biserici pe cheltuiala lor, sunt proprietatea parohiilor, nu a Rusiei. De aceea Rusia nu are aici proprietate bisericeasca”, a adăugat patriarhul Filaret.

În plus, patriarhul susține că Tomosul Sfântului Sinod și Patriarhului Ecumenic privind recunoașterea autocefaliei Bisericii ucrainene va „lovi puternic” în pozițiile BOU a Patriarhiei Moscovei în Ucraina.

„În primul rând – istoria Bisericii Ruse nu începe odată cu creștinarea Rusiei, începe cu anul 1448, când ea s-a separat de Mitropolia de Kiev. Moscova însuși a recunoscut acest lucru în 1948, când a aniversat 500 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Ruse. Adică Moscova însăși a aniversat 500 de ani. Nu a fost obligata de nimeni. Totodată a sărbătorit 850 de ani de la fondarea Moscovei. Iar noi sărbătorim în acest an aniversarea a 1030 de ani de la creștinare, ei – 500 de ani. Astfel, istoria Bisericii Ruse începe cu secolul al XV-lea” a spus Patriarhul Filaret.

Добавить комментарий