Patriarhul Kiril al Rusiei a ajuns la București

Молебен в Патриаршем кафедральном соборе

Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a ajuns joi în capitala Românie şi a adus cu el moaştele Sfântului Serafim de Sarov, care vor fi depuse la Biserica Rusă din București. Aceasta este prima vizită în România a unui Întâistătător al Bisericii Ruse după 1989 şi prima vizită a Preafericitului Părinte Kiril în România după alegerea sa ca patriarh.

Întâistătătorul Bisericii Ruse a fost întâmpinat la aeroport de o delegație a Bisericii Ortodoxe Române în frunte cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel. În primul său discurs pe pământ românesc, Patriarhul Kiril a spus: „Sfinții din Rusia si cei din România sunt sfinții noștri comuni. Valorile ortodoxiei sunt comune pentru România și Rusia. Relațiile bune între oameni sunt atunci când au valori comune și oricum ar decurge istoria, noi creștinii ortodocși, care trăim în țări diferite, trebuie să ținem minte că avem valori comune. Fie ca Dumnezeu să păzească România”.

La rândul său, Patriarhul Daniel a mulţumit şi i-a răspuns: „Ne bucurăm că aţi venit pentru a-i comemora pe apărătorii ortodoxiei în timpul comunismului”.

Patriarhul Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii a vorbit şi despre valorile ortodoxiei, „comune pentru români şi România, pentru ruşi şi Rusia şi pentru ceilalţi ortodocşi”.

Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii se află în România la invitaţia Patriarhului Daniel pentru a participa la manifestările religioase şi culturale prilejuite de hramul Catedralei Patriarhale, 27 octombrie. Preafericirea Sa va prezida Liturghia oficiată în ziua sărbătorii Sfântului Cuv. Dimitrie cel Nou, iar a doua zi va participa la şedinţa solemnă a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Delegaţia rusă a adus de la mănăstirea Diveevo un fragment din moaştele Sfântului Cuvios Serafim de Sarov, care apoi va fi dăruit comunităţii ortodoxe ruse din Bucureşti.

Молебен в Патриаршем кафедральном соборе

Молебен в Патриаршем кафедральном соборе

Молебен в Патриаршем кафедральном соборе

Молебен в Патриаршем кафедральном соборе

Lasă un răspuns