„Pentru totdeauna în inimile noastre”

16 02 2022 INFO 1

Poetul Ion Chilaru ar fi împlinit acum, în miez de Făurar, 85 de ani. Despre satul său natal Molniţa el scria: „Pe-o costişă satul meu/ aburcă/ cu şirag de case noi în cârcă/ şi-mbrăcând podoaba/ de petale,/ îşi începe cântecul în vale…”. Într-adevăr, nu există poet, care să nu-şi iubească baştina. La fel şi Ion Chilaru a fost îndrăgostit de plaiul străbun şi apele cristaline,  murmurânde, mânate de bătrânul Prut de-a lungul satului natal Molniţa.

S-a născut, Ion Chilaru, la 15 februarie 1937, într-o familie de ţărani. Părinţii Ion şi Casandra Chilaru au educat patru feciori şi o fiică. Fiind ce-l mai mare în familie, a cunoscut toate greutăţile timpului. Îndrăgostit de graiul matern, susţine cu succes examenele de admitere la Facultatea de Litere a Universităţii din Cernăuţi. După absolvirea ei revine în satul Molniţa, unde activează ca profesor de limba şi literatură română. În 1959 devine director al şcolii din localitate. Între anii 1967-1994 este redactor-şef al ziarului „Zorile Bucovinei”.

La vârsta de numai 57 de ani Ion Chilaru s-a grăbit să părăsească această lume, care i-a fost atât de dragă şi căreia i-a făcut, atâtea declaraţii de dragoste în plachetele sale de versuri şi nenumăratele articole de publicistică. Numele lui Ion Chilaru îl poartă Biblioteca din Molniţa, iar conform hotărârii sesiunii Consiliului local din 29 ianuarie 2014 –  şi strada unde s-a născut şi a copilărit poetul. Deci, Ion Chilaru continuă să rămână printre noi, românii din Molniţa.

În incinta bibliotecii, elevii şcolii din Molniţa, îndrumaţi de profesoarele de limba şi literatură română Eugenia Chilaru şi Natalia Suveică au fost prezenţi la acţiunea de comemorare cu genericul „Pentru totdeauna în inimile noastre”.

Ca un simbol al luminii, răzbătu soarele, luminând chipurile elevilor care emoţionaţi îi declarau versurile. Au fost depuse flori la chipul lui Ion Chilaru, imprimat în piatră.

Astfel molniceanul Ion Chilaru a revenit din nou la baştină.

Ludmila Alazaroaie,

şefa Bibliotecii din Molniţa, CTU Herţa

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий