Persoanele care fumează… bugetul salvează? Benzinăriile — cu siguranţă!

Screenshot_2

O parte din veniturile bugetelor locale sunt formate în rezultatul „deprinderilor nesănătoase” ale cetăţenilor. Este vorba de impozitele încasate în urma realizării produselor din alcool şi tutun. În primele două luni ale anului curent, pe contul accizelor, în bugetele locale din regiunea Cernăuţi au fost încasate 35,6 milioane grivne. Astfel, indicii planificaţi au fost îndepliniţi cu 104 la sută, suma suplimentară încasată fiind de 1,5 milioane grivne.

Un alt venit, mai dinamic, îl consideră vinderea cu amănuntul a benzinei şi motorinei. Chiar şi o singură benzinărie pe teritoriul Consiliului sătesc asigură încasări bugetare ponderabile. De la 1 ianuarie 2017 a intrat în vigoare o nouă ordine de încasare în bugetele locale a accizelor în urma vinderii cu amănuntul a combustibilului. Pentru compensarea cheltuielilor bugetelor locale au fost mărite accizele la combustibilul produs sau adus în Ucraina. Serviciul fiscal afirmă: conducătorii comunităţilor teritoriale pot direct controla plătirea acestui fel de acciz în bugetele locale. Ele sunt interesate ca impozitele să fie plătite la timp şi în volum deplin.

Modificările la legea respectivă au trezit unele nedumeriri şi ele au început să fie explicate cu totul altfel. Ne-am adresat unor primari să ne explice în ce constă eficienţa noilor schimbări la legea care asigură stabilitatea financiară a comunităţilor teritoriale.

„E bine să ai măcar o benzinărie”

Nicolae FEDOREAN, primarul satului Budeneţ, raionul Storojineţ:

-Dacă până la începutul anului curent proprietarul benzinăriei de pe teritoriul Consiliului nostru sătesc transfera impozitele în bugetul Consiliului sătesc la sfârşitul lunii, acum, potrivit noilor cerinţe, o face zilnic. Operaţiile sunt făcute prin intermediul Trezoreriei de stat şi, după cum am calculat, încasările în buget sunt ceva mai mari decât au fost până la modificarea legii.

M-am convins încă o dată că are mare importanţă să fie măcar o benzinărie pe teritoriul satului. Veniturile în buget ne permit să încheiem lucrările de reparaţie la Casa de cultură, începute mai înainte.

„Multe depind și de felul cât de onest este antreprenorul”

Lilia IASTREMSCA, primarul satului Ţureni, raionul Herţa:

— Ne bucurăm că avem măcar o benzinărie pe teritoriul Consiliului sătesc. Este o sursă sigură de venit. Impozitul pe realizarea combustibilului constituie 5 la sută şi pentru bugetul local e o sumă însemnată. în cazul dat multe depind şi de felul cât de onest este antreprenorul, adică proprietarul benzinăriei. Doar impozitul se plăteşte după cantitatea de combustibil realizat.

Pentru bugetul local are importanţă orice fel de impozit — accizele la realizarea produselor din alcool şi tutun la magazinele din sat, la fel de sigur este impozitul funciar. în momentul de faţă o parte din veniturile bugetare sunt folosite la repararea drumurilor din satele noastre, la lucrările de amenajare, doar se apropie luminoasa sărbătoare a Paştelui.

 Vasile CARLAȘCIUC

Добавить комментарий