Personalităţile timpului: 16 august

16 08 2022 IST 4

La 16 august 1823 s-a născut Alexandru Hurmuzachi, descendent din celebra familie Hurmuzachi din Bucovina, publicist și om politic român, membru fondator al Societății Academice Române și unul dintre fruntașii mișcării naționale din Țara Fagilor. În familia lui Doxachi Hurmuzachi și a Ilenei Murguleț au fost 12 copii, dintre care au supraviețuit șapte: cinci frați și două surori. Acestei familii i-a revenit un rol important în timpul Revoluției de la 1848. La moșia ei de la Cernauca, sat de lângă Cernăuți,  s-au adunat cei mai destoinici bărbați pe care i-a avut pe atunci Moldova – Alexandru Ioan Cuza, Gheorghe Sion, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu.

În perioada anilor 1829-1841 Alexandru Hurmuzachi și-a făcut studiile (primare, gimnaziale și liceale) la Cernăuți.  În 1845 el pleacă să  studieze juridica la Viena. În perioada 1848-1850 Alexandru Hurmuzachi,  împreună cu fratele său, Gheorghe, redactează, ziarul „Bucovina” –  ediție românească pentru politică, religie şi literatură, care apărea în limbile română şi germană. Ziaristica nu a fost singurul domeniu prin care Alexandru Hurmuzachi a intenționat să trezească și  să păstreze conştiinţa naţională. El s-a străduit să cultive limba română, folclorul, cultura națională a poporului său, tradiţiile strămoșești care asigură dăinuirea acestuia în istorie.

Alexandru Hurmuzachi  înţelegea foarte bine că rolul principal în păstrarea limbii şi a conştiinţei naţionale îi revine şcolii și insistă în mod special asupra necesităţii studierii limbii şi a istoriei poporului său, criticând vehement ideile cosmopolite ale vremii, după cum menționează cercetătorii lucrărilor pe tema învățământului semnate de el. Alexandru Hurmuzachi scria: „E bine să creştem şi să învăţăm, rămânând şi prin şcoală, şi toată viaţa, români”. În 1862 Alexandru Hurmuzachi a inaugurat „Foaia Soțietății pentru cultură și literatură română în Bucovina”. În 1866 el a fost ales  deputat în Camera Consiliului Imperial de la Viena, iar în anul următor – deputat în Dieta Bucovinei. Alexandru Hurmuzachi a decedat la 8 martie 1871, la Napoli, Italia, fiind înmormântat în curtea Bisericii Pogorârea Sfântului Duh din Dulcești, județul Neamț.

16 08 2022 IST 2

La 16 august 1876,  în satul Bivolărie, comuna Vicovu de Sus, actualmente judeţul Suceava, s-a născut Ion Nistor, istoric si patriot roman din Bucovina. A învăţat la Liceul „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi.  După ce a susținut examenul de bacalaureat, este admis ca student la Facultatea de Filosofie a Universității din Cernăuţi. A activat o perioadă ca profesor suplinitor la Cernăuți, iar în anii 1904-1907 a fost profesor secundar la Liceul clasic din Suceava, timp în care a început să editeze, împreună cu George Tofan şi Victor Moraru  revista „Junimea literară”.   La  22 martie 1909, în urma examenelor susținute, a fost promovat doctor în filosofie și litere în Aula Universității din Viena. În anul  1911 a fost abilitat ca docent al universității vieneze, întorcându-se apoi în Bucovina. În octombrie 1911 Ion Nistor  își ține cursul inaugural la Universitatea din Cernăuţi cu tema: „Locul românilor în istoria sud-est europeană”, temă care avea să fie emblematică pentru carierea sa și care l-a determinat pe Lucian Blaga  să-l clasifice între „istoricii ideii și unității naționale”. Membru al conducerii la Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina din 1913,   profesor la Universitatea din Cernăuţi din 1914  și membru corespondent al Academiei Române din același an, Ion Nistor s-a stabilit la Bucureşti și a fost ales președinte al Comitetului refugiaților bucovineni. În 1916, cu ocazia primirii sale ca membru titular în Academia Română, a evocat un capitol din viața culturală a românilor din Bucovina.  În perioada 1919-1939,  în plan politic și public, Ion Nistor a avut responsabilități dintre cele mai diverse. A fost ministru al Bucovinei în 1922-1926, senator de drept, ministru secretar de stat pentru minorități etnice în 1933, ministru al muncii,  ministru al cultelor și artelor în guvernul Gheorghe Tătărăscu. În perioada interbelică, profesorul și rectorul universității cernăuțene Ion Nistor a editat volumul „Corespondență diplomatică și rapoarte consulare austriece”, în colecția Hurmuzachi, a editat revista „Junimea literară”, a publicat „Istoria Basarabiei”,   a susținut Buletinul „Codrul Cosminului”.  Până la moartea sa, în noiembrie 1962,   a redactat lucrarea „Istoria Bucovinei”,  rămasă în manuscris până în 1991, și a definitivat lucrarea de sinteză „Istoria României”, care nu a fost încă publicată.

16 08 2022 IST 3

La 16 august 1949 a decedat Margaret Mitchell, scriitoare şi jurnalistă americană. Margaret Munnerlyn Mitchell (1900-1949) este foarte cunoscută pentru unicul său roman  „Pe aripile vântului” (1936),   care s-a bucurat de un succes internațional. Monumentala epopee ficțională a Sudului din și după Războiul Civil American a devenit un succes imediat cu 180.000 de copii vândute în doar patru săptămâni. A fost urmată de numeroase premii și de o largă recunoaștere națională și internațională. A câștigat  Premiul Pulitzer  în 1937. Datorită succesului imens, autoarea va fi contactată de David O. Selznik pentru a ecraniza romanul. Filmul „Pe aripile vântului” din anul 1939  este unul din filmele de mare succes al tuturor timpurilor. Margaret Mitchell a decedat la 48 de ani, ca urmare a unui accident de mașină. În seara de 11 august 1949, în Atlanta, un taximetrist beat, aflat pe contra-sens, nu o vede în timp ce Margaret și soțul său traversează strada și o lovește cu mașina. Se stinge din viață, în 16 august 1949, după cinci zile de comă.

La 16 august 1958 s-a născut Madonna Louise Ciccone, supranumită „regina muzicii pop”. Madonna este o cântăreaţă americană, actriţă, producătoare şi compozitoare de muzică pop,   câștigătoare a șapte premii „Grammy”, laureată a două premii „Globul de Aur” și autoare de cărți. Madonna a enumerat originile ei catolice și italienești ca fiind influențe majore în carieră dar și în viață. De asemenea, a amintit și moartea prematură a mamei ei, lucru care a lăsat un gol în sufletul acesteia. Cu diferite ocazii, Madonna a amintit de aceste subiecte în versurile melodiilor sau în timpul concertelor.

16 08 2022 IST 5

La 16 august 2014 s-a stins din viaţă Vsevolod Nestaika, vestit scriitor ucrainean pentru copii, autorul cărţilor „Toreadorii din Vasiukivka”, „Aventurile lui Robinson Kukuruzo” şi al mai multor opere minunate pentru copii. Vsevolod Nestaika (1930-2014) a fost un neîntrecut maestru de basme şi de literatură de aventuri, scrierile sale fiind traduse în douăzeci de limbi ale lumii. Pentru cartea „Toreadorii din Vasiukivka” numele său, prin hotărârea Consiliului internaţional al literaturii pentru adolescenţi, a înscris în „Lista de Onoare H.C. Andersen”.

16 08 2022 IST 1

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий