Personalităţile zilei: 11 septembrie

11 09 2022 IST 1

La 11 septembrie 1823 a încetat din viaţă David Ricardo, economist şi om politic englez. Reprezentant al Școlii Clasice de Economie, David Ricardo a provenit dintr-o familie de evrei sefarzi, originară din Olanda. S-a născut la Londra la 18 aprilie 1772  şi  publică prima sa lucrare la 38 de ani, în 1810, cu titlul „Despre marele preț al monedei ca probă a deprecierii biletului de bancă”. Îi urmează, în 1817, „Principiile de economie politică”, lucrarea ce îl va face celebru.  În 1821 fondează clubul de Economie Politică, primul de acest fel din Marea Britanie.

La 11 septembrie 1864 s-a născut Pavlo Grabovski, poet, traducător şi luptător pentru eliberarea naţională şi socială a ucrainenilor. În 1882, pentru legăturile sale cu cercurile revoluţionare a fost exmatriculat de la Seminarul teologic din Harkiv, unde învăţa. Pentru activitatea revoluţionară Pavlo Grabovski a fost exilat în Siberia. De acolo a corespondat cu Ivan Franko şi datorită acestui fapt, în Galiţia au fost publicate unele din creaţiile sale poetice. A murit Pavlo Grabovski la 12 decembrie 1902, la Tobolsk, şi a fost înmormântat alături de decembrişti.

11 09 2022 IST 2

La 11 septembrie 1876  s-a născut Ella Negruzzi, juristă română.   Ella L. Negruzzi (1876-1949) s-a manifestat în perioada interbelică ca o figură proeminentă în mișcarea feministă din România,  punând bazele Asociației „Emanciparea femeii“, al cărei președinte a fost. Asociația fondată de ea a urmărit emanciparea femeii prin prisma dezvoltării acesteia în toate domeniile și ocuparea de funcții în raport cu pregătirea și capacitatea fiecăreia. Și-a concentrat atenția asupra femeilor de la sate, inițiind cercuri culturale și fondând cămine culturale unde a arătat sătencelor cum să-și organizeze gospodăria și cum să-și educe copiii. După instaurarea fascismului în Germania, Ella Negruzzi s-a manifestat ca o luptătoare împotriva războiului, făcând parte din organizația „Grupul avocaților democrați“, înființată în 1935. De asemenea, a înființat organizația „Frontul feminin” (1936), organizând numeroase întruniri și conferințe menite să contribuie la antrenarea femeilor în acțiunile pentru apărarea drepturilor lor economice, politice, sociale și culturale. S-a remarcat și în publicistică.

11 09 2022 IST 3

La 11 septembrie 1914 a decedat Mircea Constantin Demetriade, poet, dramaturg şi actor român,  unul dintre primii admiratori și animatori ai mişcării simboliste românești. Asociat și inspirat de Alexandru Macedonski, Demetriade (1861-1914) și-a consolidat primele influențe romantice în jurul revistei „Literatorul”, a aceluiași Macedonski. Ulterior, prin încorporarea a numeroase elemente din lirica a doi însemnați simbolişti francezi, Charles Baudelaire şi Arthur Rimbaud,   pe care, de altfel, Demetriade îi va traduce în română, ștacheta devenirii simboliste a românului a devenit mult mai ridicată. Lucrările lui Demetriade, care constau, mai ales, din poezie lirică şi drame versificate,  având puternice elemente fantastice, au fost incluse adesea în programele timpului la Teatrul Naţional din Bucureşti. Oricum, aceste lucrări ale sale nu au trecut proba timpului, fiind considerate de criticii și istoricii ulteriori ai literaturii române  ca fiind de importanță minoră. În decursul anilor 80 , Mircea Demetriade a avut o prietenie literară cu scriitorii Vasile Alecsandri şi Bonifaciu Florescu, editând revista literară „Analele literare”, în ale cărei pagini se regăseau un simbolism activist împletit armonios cu un nivel ridicat de erudiție literară.

11 09 2022 IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий