Personalităţile zilei: 20 septembrie

20 09 2022 IST 1

La 20 septembrie 1866 s-a născut George Coşbuc, renumit poet, critic literar, scriitor, publicist și traducător român, membru titular al Academiei Române din 1916. Poezia lui George Coşbuc (1866-1918)  aparține patrimoniului cultural național, creația sa recomandându-l drept un autor clasic al literaturii române, un om cu un gust literar desăvârșit și un autor canonic, care nu poate lipsi din manualele școlare nici în ziua de azi. A dus, de asemenea, o prodigioasă activitate de iluminare (culturalizare) a țăranilor, fiind un precursor al mișcării poporaniste și un tehnician desăvârșit al prozodiei, folosea o gamă foarte variată de picioare metrice și de ritmuri, de la cele ale poeziei populare la terza rima. A dat o versiune completă a operei lui Dante „Divina comedie”. A tradus foarte mult din lirica străină și a adaptat prin localizare la sufletul și mediul țărănesc „Eneida” şi „Odiseea” și a introdus specii ale poeziei orientale, cum ar fi gazelul, în poezia română. Toate aceste calități îl recomandă pentru poziția pe care o ocupă, de autor clasic, dar mai ales simțul echilibrului și faptul că a scos în evidență partea solară, idilică, a sufletului țăranului român. Traducerile sale sunt o deschidere spre universalitatea limbajului poetic românesc.

După cum însuși a mărturisit-o, Coșbuc intenționa să realizeze o epopee, astfel încât „baladele” și celelalte poeme luate din „poveștile poporului” pe care le-a scris, să capete „unitate și extensiune de epopee”. Deși nerealizată pe deplin, cele mai izbutite poeme ale sale se încadrează într-o viziune unitară, alcătuind o monografie epico-lirică a satului românesc. Regăsim în creația sa natura românească, muncile câmpenești, datinile atașate marilor momente ale existenței, erotica țărănească, revolta țăranului, experiența tragică a războiului, momente din istoria poporului român.

La 20 septembrie 1934 s-a născut Sophia Loren, numele de scenă al Sofiei Villani Scicolone Ponti,  celebră actriță italiană de film. La 15 ani a plecat la Roma în căutarea succesului. A debutat în filmul „Quo Vadis?”.   A participat la mai multe concursuri de frumusețe printre care și Miss Italia în 1950, unde a câștigat titlul de Miss Eleganza, titlu creat special pentru ea. Apariția ei pe coperta celebrei reviste „Life Magazine” în 1955 marchează începutul carierei internaționale, datorită frumuseții sale (care nu a amenințat să umbrească aspectul artistic) precum și a talentului său înnăscut de actriță. Începând cu 1956 interpretează și în limba engleză producțiile filmate în SUA.   În timp, se va afirma din ce în ce mai mult ca o adevărată diva a cinematografiei italiene în lume.  Împărțită între Italia şi Hollywood, joacă în numeroase filme de succes alături de cele mai mari staruri mondiale.  Odată Sophia Loren a fost întrebată ce iubeşte cel mai mult. Celebra actriţă a răspuns: munca, ea fiind cel mai bun leac pentru toate bolile.

20 09 2022 IST 2

La 20 septembrie 1946,  în satul Costişa, comuna Frătăuţii Noi, judeţul Suceava, s-a născut renumita cântăreaţă de muzică populară Laura Lavric. A avut o prestaţie frumoasa  la Festivalul National al Cooperativelor Meşteşugăreşti la Târgu-Mureş, unde a câştigat primul premiu important din cariera. A urmat   în 1967 „Dialog la distanţă”, cel mai mare festival naţional televizat în vremea aceea, la care Laura a luat numai note de 10 – i-a bătut pe toţi la secţiunea folclor. Începe înregistrări la  Electrecord, iar apoi urmează apariţii la televiziunea TVR, fiind invitată adesea şi la populara emisiune „Tezaur folcloric” a Marioarei Murărescu.  Succesul câştigat atrage după sine şi primul disc, realizat cu George Sârbu din Suceava, alături de Ansamblul „Ciprian Porumbescu”. Albumele semnate Laura Lavric au fost înregistrate fie împreună cu Orchestra „Ciprian Porumbescu” din Suceava, fie cu  ansamblul „Rapsozii Botoşanilor”.

20 09 2022 IST 3

La 20 septembrie 1986 a încetat din viaţă  la Bucureşti, marele lingvist şi filolog  Iorgu Iordan, membru titular și vicepreședinte  al Academiei Române, întemeietor al Institutului de Filologie Română „Al. Philippide” din Iaşi. Iorgu Iordan  (1888-1986) a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Iași după care s-a specializat   la universitățile din Bonn, Berlin și Paris. Devine profesor la Universitatea din Iași (1926-1946), apoi profesor de romanistică la Universitatea din București (1946-1962). A întemeiat și a editat la Iași „Buletinul Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide” (1934-1945). A devenit membru al Partidului Comunist Român după 1945, iar intre anii 1945-1947 a fost ambasador al României la Moscova.  A fost director al Institutului de Lingvistică din București, până în 1962, doctor honoris causa al Universității Humboldt din Berlin, precum și al universităților din Montpellier, Gand și Roma. A scris lucrări în domeniul lingvisticii românești și al celei romanice, fiind preocupat îndeosebi de aspectele contemporane ale limbii române și de onomastică. Împreună cu Alexandru Graur și Ion Coteanu, a fost redactor responsabil al noii serii a Dicționarului limbii române (DLR). A îngrijit și editat „Letopisețul Țării Moldovei” de Ion Neculce și opera lui Ion Creangă.A fost redactor responsabil al publicațiilor „Revue de linguistique” (1956-1963) și „Limba română” (1964-1986).

20 09 2022 IST 4

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

Добавить комментарий