Personalităţile zilei: 30 august

30 08 2022 IST 1

La 30 august 1698  a apărut, la Iaşi, prima scriere filosofică românească, „Divanul sau gâlceava înţeleptului cu lumea sau giudeţul sufletului cu trupul”, de Dimitrie Cantemir. „Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lumea”, scrisă în română și tipărită la Iași în 1698 este una din lucrările fundamentale ale lui Dimitrie Cantemir. În această lucrare întâlnim disputele medievale despre timp, suflet, natură sau conștiință. Dimitrie Cantemir sugerează superioritatea omului asupra celorlalte viețuitoare, face din om un stăpân al lumii, susține superioritatea vieții spirituale asupra condiției biologice a omului, încearcă să definească concepte filozofice și să alcătuiască o terminologie filozofică.

La 30 august 1897, la București s-a născut Aurel Petrescu, cel care urma să devină regizor și operator, pionier al filmului de animație românesc. În 1920 Aurel Petrescu a creat filmul de animație „Păcală în lună” la Casa de producție „Soarele” a lui Erich Pommer. Acesta a fost primul film de animație românesc, inspirat din folclor, și prezentat în luna aprilie a aceluiași an la Cinematograful militar din București. Autorul îl considera ca fiind o „comedie bufă cu desene animate”. La realizarea filmului s-au implicat și inginerul chimist Constantin Ionescu-Cioc împreună cu operatorul Constantin Ivanovici. Întregul film avea o lungime de aproximativ 30 metri.

Din păcate, desenul animat nu s-a păstrat până în prezent, însă la Arhiva Națională de filme este un album cu 240 de așa-numite „capete de film”, fotograme din creațiile lui Aurel Petrescu. Așa s-a reușit reconstruirea pe cât posibilă a operei lui Aurel Petrescu, considerat „cel mai prolific autor din epoca pionieratului filmului românesc de animație”.

Succesul acestui film l-a determinat să continue, realizând noi filme despre Păcală: „Păcală amorezat“ (1925) și apoi „Păcală și Tândală la București» (1926). Între anii 1923 și 1927, Aurel Petrescu realizează un ciclu de desene animate umoristice, grupate sub denumirea de «D’ale zilei“.

Desenele animate ale caricaturistului Aurel Petrescu s-au născut sub influența celor americane și franceze din acea epocă. Realizate majoritar cu tehnica mixtă a desenului clasic și a cartoanelor decupate, personajele sale se mișcau simplu, doar din articulații, ceea ce îi făcu pe unii comentatori  ai epocii să spună că desenele lui Petrescu ar trebui să se numească „articulate», nu animate.

În anul 1947 Aurel Petrescu s-a străduit să obțină sprijin oficial pentru realizarea unor filme de animație după basmele lui  Ion Creangă : „Punguța cu doi bani” și „Capra cu trei iezi”. Din ultimul film s-au păstrat doar fragmente ale încercărilor sale (capra și iezii pe prispa casei, joaca iezilor).

Aurel Petrescu a decedat în ziua de 30 aprilie 1948 în București, la vârsta de doar 51 de ani.

30 08 2022IST 2

La 30 august 2011 a murit în Rusia, răpusă de leucemie într-un spital din Moscova, cântăreaţa basarabeană Alla Baianova, considerată regina romanţelor ruseşti. Alla Baianova, s-a născut la 18 mai 1914 în orașul Chișinău din Basarabia țaristă. Tatăl său, Nikolai Levitsky  era un cântăreț de operă (numele de scenă Nikolai Bayanov ) care a studiat canto cu Antonio Cotoni. Mama ei, balerina Evgenia Skorodinska (1882-1947),  provenea dintr-o familie de proprietari de terenuri,  tatăl său fiind  generalul Alexander Skorodinski. Strămoși din partea mamei sale descindeau din atmanul Skoropadski, iar unul dintre strămoșii dinspre  partea tatălui a fost  un artist remarcabil al secolului al 18-lea, Dmitri Levitsky. A făcut studii muzicale de canto la profesorul Sigismund Zalevschi, în anii 1934–1939. A debutat alături de tatăl său în cafeneaua Armenonville din Cannes, la vârsta de 13 ani (alte surse vorbesc de  debutul său în restaurantul caucazian Kazbek din Paris). Din 1930 până în 1937 a cântat la numeroase restaurante din Chișinău, după care a lucrat la Teatrul Alhambra din București. A continuat să cânte în localurile bucureștene până în 1964.  A avut turnee în mai multe țări ale lumii, printre care Franța, Germania, Iugoslavia, Grecia, Israel, Polonia, Uniunea Sovietică.  Cânta fără cusur în limbile română, franceză și rusă.

În 1989, se mută cu traiul la Moscova, într-un apartament modest din Arbat.  În Moscova, deși era la o vârstă înaintată, continuă să cânte la concerte și colaborează cu interpreți locali celebri, ca David Așkenazi, Viktor Friedman, Mihail Aptekman.  A făcut parte din juriul concursului rusesc de romanțe „Romansiada”. La 18 mai 2009, a susținut un concert jubiliar la Opereta din Moscova, cu ocazia împlinirii a 95 de ani.

30 08 2022 IST 3

(V.K.)

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий