Peste 300 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza uraganului din Caraibe (video)

3000_43390200

Uraganului Matthew a ajuns în Bahamas, lăsând o criză umanitară în Haiti. Cel puţin 343 de persoane au fost ucise până în prezent în Haiti, Republica Dominicană, Sf. Vincent şi Grenadine, iar oficialii au declarat că se aşteaptă ca numărul victimelor să crească, informează CNN.

Uraganul Matthew se îndreaptă spre Florida, Statele Unite, unde va ajunge vineri. Preşedintele Barack Obama a declarat joi stare de urgenţă în Florida, populaţia fiind sfătuită să evacueze zona, să nu îşi rişte viaţa.

Apelul a a fost făcut în repetate rânduri şi de guvernatorul statului Florida, Rick Scott, care a îndemat oamenii să plece din calea uraganului, joi putând fi văzute coloane de maşini cu cei care au decis să îşi părăsească locuinţele din timp.

Uraganul Matthew a crescut în intensitate, fiind încadrat la categoria 4, iar peste două milioane de americani de pe coasta de de est a Floridei au primit ordin joi să evacueze de urgenţă locuintele. Cei care n-au primit odinul de evacuare şi-au făcut stocuri de apă şi alimente.

Cu rafale de vânt de aproximativ 215 kilometri pe oră, uraganul Matthew ar trebui să rămână încadrat în categoria 4 pe scara Saffir-Simpson, care are cinci nivele, a anunţat Centrul american de monitorizare a uraganelor (National Hurricane Center, NHC).

Potrivit NHC, uraganul va trece de-a lungul sau pe deasupra costei de est a peninsulei Florida în seara de vineri şi în apropiere sau pe deasupra coastelor Georgiei şi ale Carolinei de Sud.

După ce anunţase un impact posibil devastator al uraganului Matthew, NHC a comunicat ulterior că va avea loc o diminuare progresivă a acestuia în următoarele 48 de ore.

În Haiti, uraganul a provocat moartea a 339 de persoane, potrivit ultimului bilanţ făcut public de autorităţi, iar mii de persoane au fost strămutate. În Republica Dominicană, patru persoane au murit.

Centrul pentru Protecţie civilă din Haiti a raportat sute de decese provocate de căderea copacilor, dărâmături şi inundaţii.

De la uraganul Felix care a avut loc în anul 2007, nici o altă furtună nu a provocat atât de multe daune.

Lasă un răspuns