Peter Szijjarto în vizită la Kiev, pe 27 ianurie 2021

w1240-p16x9-Gd-invité-part-2.OK_

Ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, are programată pe 27 ianuarie o vizită oficială în Ucraina.   Anunțul a fost făcut de ministrul adjunct de Externe al Ucrainei, Vasyl Bodnar, într-un comentariu  pentru Radio Europa Liberă (Ucraina), notează Libertatea Cuvântului.

Peter Szijjarto urmează să se întâlnească cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba. Este posibil să fie semnat și un memorandum privind perspectivele dezvoltării relațiilor bilaterale dintre Ucraina și Ungaria.

„Obiectivul nostru este un dialog și o cooperare normală și clară, benefică ambelor părți. Nu e usor. Nu avem un conflict care nu poate fi soluționat. Există contradicții, există anumite încălcări (după opinia noastră) din partea Ungariei și știți că există un dosar penal intentat de Serviciul de Securitate. Dar suntem deschiși să discutăm o serie de chestiuni. În același timp, există „linii roșii” pe care le vom respecta, atât în ​​ceea ce privește funcționarea limbii ucrainene, cât și în ceea ce privește sistemul de învățământ, etc. ”, a spus Bodnar.

Potrivit lui Vasyl Bodnar, după vizita lui Peter Szijjarto, premierul ungar Viktor Orban ar  putea vizita  Kievul. La etapa actuală se discută posibilitatea acestei vizite.

De menționat că  o  nouă agravare a relațiilor ucraineano-maghiare a început la finele anului 2020, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a efectuat mai multe percheziţii în sediile unor instituţii maghiare din regiunea Transcarpatia, precum şi la domiciliul lui László Brenzovics, preşedintele Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina (KMKSZ). Brenzovics a părăsit Ucraina la începutul lunii decembrie. Criza a fost în continuare agravată de declarațiile Budapestei cu privire la încălcarea drepturilor etnicilor maghiari din Ucraina.

Libertatea Cuvântului – www.lyberti.com

Добавить комментарий