Petro Poroșenko: Ucraina se vrea definitiv ‘separată de lumea rusă’

165405

Ucraina a celebrat luni cea de-a treia aniversare de la revolta proeuropeană din Maidan (Nezalejnosti), care a marcat cu sânge voința sa de apropiere de UE și a însemnat „separarea sa de lumea rusă”, potrivit președintelui ucrainean Petro Poroșenko, informează Agerpres.

Rebeliunea proeuropeană a luat contur în Piața Centrală din Kiev la 21 noiembrie 2013 și s-a încheiat cu trei luni mai târziu, prin înlăturarea de la putere a președintelui prorus Viktor Ianukovici, după moartea a circa o sută de manifestanți și douăzeci de polițiști în confruntări violente.

Revoltele din Maidan „au pus capăt trecutului nostru ruso-sovietic și perioadei post-sovietice”, a declarat Poroșenko în cadrul unei ceremonii la Kiev. „Ele au separat lumile noastre ucraineană și europeană de lumea rusă”, a subliniat el.

Ucraina a acuzat Rusia că este responsabilă de măcelul din Maidan, când trăgători ascunși au împușcat în timpul manifestațiilor protestatari, în condiții până acum neelucidate. Moscova a respins aceste acuzații.

Revolta a început când autoritățile de la acea vreme au anunțat că renunță brusc la semnarea Acordului de Asociere cu UE, în avantajul cooperării cu Moscova. Destituit de parlament, președintele Viktor Ianukovici a fugit în final în Rusia.

Instalarea la putere a prooccidentalilor a fost urmată de anexarea, în martie 2014, a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă și de declanșarea unui conflict sângeros cu separatiștii proruși din estul Ucrainei, conflict armat în care au murit până acum peste 9.500 de oameni.

Ucraina și Occidentul au acuzat Rusia că i-au susținut militar pe separatiști, fapt dezmințit mereu de Moscova.

Lasă un răspuns