Piața bancară din Ucraina va trece prin transformări majore în 2017

rashkovan_2_650x410

Fostul guvernator al Băncii Naționale a Ucrainei, Vladislav Rașkovan este de părere că în sistemul bancar ucrainean nu vor mai rămâne mai multe de 75-80 de bănci la finalul anului 2017. „Numărul total al băncilor nu va fi mai mare de 75-80, față de 95 câte sunt acum. Unele bănci mici vor fi închise din cauza inabilității de a-și creștere adițional capitalul, unele bănci cu bunuri înghețate vor fi dizolvate, altele vor fuziona – vor fi maxim 5-6 acorduri de consolidare a unor bănci, în cea de-a doua jumătate a anului, dacă proprietarii vor ajunge la un acord”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Rașkovan, o pondere a celor mai mari 20 de bănci vor crește la 92-93% din totalul bunurilor, o pondere a celui de-al doilea grup de bănci locale va fi redusă cu 2-2,5%. In extenso, potrivit fostului guvernator al BNU, o parte a băncilor străine și cele controlate de stat (inclusiv naționalizata recent bancă PrivatBank) vor continua să crească (până pe la 82-85%), în timp ce băncile locale și cele rusești vor scădea, relatează Ukrinform. El a mai adăugat că nu vor mai fi și alte bănci străine noi, dar că vor exista înțelegeri privind tranzacții de active (în principal datorită strategiei de exit a băncilor rusești de pe piața ucraineană)

Luna trecută Autoritățile de la Kiev au decis să naționalizeze cea mai mare bancă comercială din țară, PrivatBank, într-o tentativă de a evita prăbușirea sistemului bancar din țara afectată de război. Executivul de la Kiev a preluat controlul după luni de zvonuri că banca și-a înmulțit creditele neperformante. PrivatBank deține o treime din depunerile la bănci din Ucraina și este atât de puternică încât și-a deschis filiale peste hotare, în țările baltice. Grupul bancar Privatbank din Ucraina era controlat de miliardarii Igor Kolomoiski şi Ghennadi Bogoliubov, care ocupă locurile trei şi patru în ultimul clasament al celor mai bogaţi oameni de afaceri din Ucraina, alcătuit de revista Forbes.

Sursa: karadeniz-press

Добавить комментарий