Piața funciară și antrenarea investițiilor în Ucraina

630_360_1475767780-3617

Comitetul agrar al Radei Supreme a pregătit pentru lectura a doua proiectul de lege privind condițiile circuitului terenurilor arabile, care cuprinde 3652 de pagini. În el este prevăzut norma maximă de concentrare a terenurilor arabile în unele  și aceleași mâini. Ea a fost redusă până la zece mii hectare. Potrivit proiectului, dreptul de a cumpăra pământ arabil au persoane juridice, create și înregistrate în conformitate cu legislația Ucrainei. Accesul cetățenilor străini la piața funciară va fi posibil numai în cazul, dacă chestiunea dată va fi încuviințată de referendumul întregului popor.

Dar există și o altă părere. Directorul Grupului bancar internațional „Rothschild” în țările CSI, Giovanni Salvetti, a declarat că piața funciară liberă și fără restricții pentru intrarea capitalului va duce la capitalizarea Ucrainei și la antrenarea în primii cinci ani de funcționarea a acesteia investiții în sumă de 10 miliarde dolari. „Pământul și businessul agrar constituie o parte importantă a economiei ei naționale, care se dezvoltă în ritm accelerat. Însă el e încă mic în comparație cu productivitatea sectorului agrar din Europa Occidentală. Din păcate, în prezent Ucraina este încă o țară săracă, ea are nevoie de capital străin pentru finanțarea mai multor proiecte, dar nu numai în sectorul agrar. Cea mai optimă variantă pentru antrenarea investițiilor este reforma funciară transparentă. Pământul este un bilet de intrare pentru Ucraina în clubul de antrenare a marilor investiții globale”, a accentuat Giovanni Salvetti.

S-a comunicat că la 14 ianuarie deputații poporului vor trece la examinarea în lectura a doua a proiectului de lege privind circuitul pământurilor arabile.

(V.K)

 

Lasă un răspuns