Piesa românească „Steaua fără nume”, pusă în scenă la Cernăuţi (VIDEO)

Screenshot_1

Una dintre cele mai îndărgite piese din dramaturgia românească „Steau fără nume” de Mihail Sebastian va fi pusă în scenă la Cernăuţi. Spectacolul va avea loc în acest wek-end pe scena Teatrului muzical- dramatic „Olga Kobâleasnska”. Piesa este pusă în scenă de o echipă talentată formată din regizoarea Liudmyla Skrypka, scenografa Natalia Tarasenko, iar coregrafia aparţine Ianiţei Şapovoi.

„Steaua fără nume” este o comedie romantică savuroasă cu pasiune, umor, prospețime și inteligență. Marin Miroiu, un profesor de matematici și cosmografie dintr-un orășel de provincie, descoperă o stea. Acesta cumpără de la București o carte foarte veche și destul de scumpă, un atlas ceresc care îi poate asigura că el este cel care a descoperit steaua și nimeni altul înaintea sa. În după-amiaza cu pricina, profesorul vine la gară să ridice mult așteptata carte! Tot în aceeași seară coboară în gara mică și afumată – fără voia ei – o necunoscută fără bilet. Profesorul se oferă să o ajute. Aceasta vine de la cazinou și are asupra ei doar fisele câștigate. Profesorul Miroiu, care se afla în gară în așteptarea unei cărți foarte scumpe de la București, se oferă să o găzduiască peste noapte, perioadă în care între cei doi apare o relație afectivă. Miroiu a găsit o stea necunoscută pe bolta cerească și nu știe ce nume să îi dea, când află că pe necunoscută o cheamă Mona o numește astfel. Dimineața apare Grig, cel cu care Mona are o relație de 3 ani. Cum acesta este bogat, Mona se reîntoarce în cele din urmă în lumea lui, părăsindu-l pe astronomul visător.

Mihail Sebastian (născut în 18 octombrie 1907 la Brăila), de profesie avocat, a publicat piesa «Steaua fără nume” sub pseudonimul Victor Mincu, deoarece era evreu şi cenzura vremii ar fi interzis-o. Premiera piesei a avut loc la 1 martie 1944 la Teatrul de revistă „Alhambra”. După premieră, presa vremii a descris astfel evenimentul: “Autorul, Mihail Sebastian, se ascunde sub alt nume. Agenţii «Siguranţei» sunt în sala Alhambra, arhiplină de altfel. Nu a fost un succes, a fost un triumf!”. Din dramaturgia scriitorului mai fac parte şi piesele «Ultima oră» şi «Insula», cea din urmă rămânând neterminată, al treilea act fiind completat de prietenul său Mircea Ştefănescu. Totodată, a mai publicat volumele «De două mii de ani» (1934), «Oraşul cu salcâmi» (1935), «Accidentul» (1940). Între 1935 şi 1944, a ţinut un jurnal intim, publicat postum abia în 1996. Mihail Sebastian a murit un an mai târziu de la premiera piesei «Steaua fără nume”, în urma unui accident rutier, pe 29 mai 1945. Avea numai 37 de ani.

steaua

Добавить комментарий