Poetul Volodymyr Vozniuk – al treilea laureat al Premiului literar internațional „Vitali Kolodii”

1 04 2021 ВОЗНЮК

Editura cernăuțeană „Bukrek” a inițiat în 2018 Premiul literar internațional „Vitali Kolodii”. Această inițiativă a fost susținută și de familia regretatului scriitor și traducător ucrainean. Primul laureat al noului premiu a fost poetul român, Mircea Lutic, care în decursul mai multor ani a colaborat cu Vitali Kolodii. Anul trecut Premiul „Vitali Kolodii” a fost decernat poetului Vasyl Misevyci.

Anul curent juriul a decis să-i înmâneze Premiul „Vitali Kolodii” lui Volodymyr Vozniuk, poet și istoric literar, directorul Muzeului memorial „Olga Kobyleanska” din Cernăuți, pentru volumul de versuri „Ochiul carpatic” și volumul doi din seria „Izvoarele culturii din Bucovina”.

Decernarea premiului se înscrie în acțiunile de comemorare ale eminentului om de litere Vitali Kolodii, care a plecat la cele veșnice în ziua de 29 martie 2016. În afară de operele poetice, dramatice, în proză pe care le-a scris, Vitali Kolodii s-a afirmat și ca un excelent traducător din română. Lui în aparține cea mai bună traducere în ucraineană și, în genere, în limbile slave a poemului „Luceafărul” de Mihai Eminescu, patru care a fost menționat cu premii în România și Moldova. Vitali Kolodii a tradus în ucraineană și  din creația notoriului poet basarabean Grigore Vieru, fiind menționat cu Premiul literar internațional „Grigore Vieru”. De asemenea, a tradus din scriirile poeților români cernăuțeni Mircea Lutic, Ilie Tudor Zegrea, Vasile Tărâțeanu.

Premiul a fost înmânat în ajun, la Casa editorială „Bukrek”.

„Libertatea Cuvântului” – www.lyberti.com

 

Добавить комментарий