155 de ani de la sfințirea Catedralei Mitropolitane din Cernăuți (VIDEO)

Screenshot_1

La 14 iulie a.c. se împlinesc 155 de ani de la sfinţirea Catedralei Mitropolitane din Cernăuţi cu hramul Pogorârea Sfântului Duh. Cu acest prilej, duminică, 14 iulie, aici va fi oficiată liturghia de sărbătoare cu participarea înaltelor feţe duhovniceşti.

Construcţia Catedralei ortodoxe din Cernăuţi, podoabă arhitectonică din centrul oraşului, a început în anul 1844. Mijloace financiare însemnate pentru principalul lor locaş de închinare au adunat românii din întregul ţinut bucovinean. Inginerii Marin şi Roii s-au condus după modelul vestitei Catedrale Sfântul Isac din Sankt-Petersburg. Sfinţirea noii Catedrale a avut loc în iulie 1864. Pe atunci la Cernăuţi îşi făcea studiile gimnaziale Mihai Eminescu. Pe frontispiciul Catedralei se putea citi inscripţia românească, cu litere chirilice aurite „Unuia în trei ipostasuri Dumnezeu. Anno Domini 1844”.

La sfârşitul anilor 80 ai secolului trecut, după o perioadă de prigonire a credinţei celei adevărate, Catedrala a fost restituită creştinilor ortodocşi. Sfântul Duh a pogorât din nou peste ea, precum şi peste neamul care a ctitorit-o.

Video: Mihai GrosuВалентин Профессор

Добавить комментарий