Politica Guvernului şi coaliţia care se clatină

Politica guvernului

Politica guvernuluiGuvernul ucrainean se pregăteşte de un posibil colaps economic. Premierul ucrainean, Arseni Iațeniuk, a înaintat recent Parlamentului un proiect de lege privind incapacitatea de plată a Ucrainei. În momentul de față, Cabinetul de Miniştri analizează asupra faptului cine ar merita să beneficieze de întoarcerea la timp a datoriilor suverane ale Ucrainei. Printre statele mai puțin prioritare este amintită, în primul rând, Rusia.

Partea rusă este, de fapt, la curent cu proiectele Kievului şi se pronunță împotriva inițiativelor Guvernului ucrainean de a restructura datoria externă. În context, merită menționat faptul că Ucraina are o datorie de 3 miliarde USD față de statul rus, făcută în perioada preşedintelui Viktor Ianukovyci, destituit în februarie 2014. Această sumă bănească este o mare durere de cap pentru guvernanții de la Kiev: dacă FMI şi UE este posibil să sprijine o eventuală restructurare a datoriei ucrainene, partea rusă îşi doreşte doborârea la pământ a noului Guvern ucrainean, ceea ce este o continuare a agresiunii militare îmbrăcată în haine financiare.
În acelaşi timp, planurile Kievului sunt în mare parte incerte. Pe de o parte, Guvernul Iațeniuk se pregăteşte de o falimentare tehnică. Pe de altă parte, în cadrul unei conferințe de presă, organizată pentru jurnalişti şi analişti economici, Premierul ucrainean s-a adresat către reprezentanții mass-media cu rugămintea să nu numească situația din Ucraina ca fiind falimentare tehnică, pentru a nu provoca panici sociale şi a nu respinge investitorii străini. Cu alte cuvinte, potrivit logicii guvernamentale, în Ucraina are loc un faliment fără faliment! Potrivit legii elaborate de Guvern şi adoptate de Parlament, executivul obţine dreptul să amâne achitarea unor datorii externe, ceea ce, economic vorbind, este un prim-pas spre recunoaşterea oficială a incapacităţii de plată.
Membrii Blocului de Opoziţie, compus din foşti colaboratori ai regimului Ianukovyci, au supus unei critici dure acţiunile Guvernului, numind politica economică a Premierului ca fiind una „incompetentă”, „neprofesionistă” şi „ilogică”. Unul dintre liderii Blocului de Opoziţie, Serghii Liovocikin, a spus că Iaţeniuk se ocupă de şantajarea creditorilor, crezând că occidentalii se vor speria de un posibil faliment al Ucrainei şi-i vor veni în ajutor.
Noua configuraţie macro-economică pune sub semnul întrebării şi durabilitatea coaliţiei parlamentare pro-europene de la Kiev. Din cer senin, liderul partidului „Batkivşcyna” (Patria) şi ex-premierul Iulia Tymoşenko, a început să critice acţiunile Guvernului. Deci, una dintre fracţiunile coaliţiei parlamentare nu mai este de acord cu politica economică a Guvernului. În aceste clipe social-economice dificile, în Ucraina apar tot mai mulţi aşa zişi „critici”, care cred că vor reuşi să-şi facă un important capital politic şi social pe ruinele politicii economice guvernamentale.
În timp ce Blocul de Opoziţie aşteaptă cu nerăbdare destrămarea coaliţiei şi demiterea Pre­mie­rului Iaţeniuk, partidele lui Oleg Leaşko (Partidul Radical) şi Iuliei Tymoşenko par a fi destul de îngrijorate şi nu doresc să se înece cu tot cu corabia guvernamentală condusă de Iaţeniuk. Premierul poate să rămână fără prieteni şi fără parteneri în cel mai scurt timp, dispunând, totuşi, de susţinerea Preşedintelui. Din aceste considerente, Iaţeniuk riscă să devină „ţapul ispăşitor” al crizei ucrainene post-Euro­mai­dan.
Preşedintele Petro Poro­şen­ko, care tot se gândeşte la propria imagine, spălându-şi mâinile, posibil că îl va demite pe Premier, spunând că de acum înainte luc­rurile se vor schimba. Urmărind acest spectacol politic, dar şi ţinând în mâini o carte tare de poker (cele două republici autoproclamate Doneţk şi Lugansk), Kremlinul speră să bată ultimul cui în sicriul elitelor politice post-Euromaidan, care singure îşi complică viaţa datorită discordiilor interne şi absenţei unor viziuni naţionale comune. Din aceste considerente, o unitate socială, dar şi politică este deosebit de necesară Ucrainei de astăzi.
Marin GHERMAN,
politolog

Добавить комментарий